Vergelingsziekte maakt opmars in bietenpercelen EU

17-07-2020 | |
Bladluizen brengen het vergelingsvirus over op bietenplanten, waardoor gele plekken in het perceel ontstaan. - Foto: Mark Pasveer
Bladluizen brengen het vergelingsvirus over op bietenplanten, waardoor gele plekken in het perceel ontstaan. - Foto: Mark Pasveer

Door het verbod op neonicotinoïden komt steeds meer vergelingsziekte voor in suikerbieten. Vooral in Frankrijk maken telers zich grote zorgen.

Franse bieten worden zwaar belaagd door bladluizen, waardoor steeds meer bieten het vergelingsvirus oplopen. Het Franse marktbureau Agritel schetst een somber beeld van de situatie, evenals de Confédération Générale des planteurs de Betteraves (CGB), de Franse organisatie van bietentelers.

Gemiddelde hectareopbrengst laagste in vijftien jaar

In sommige departementen in Frankrijk is volgens de CGB 80% tot 90% van de bietenpercelen aangetast door de vergelingsziekte. De opbrengsten vallen daar 30% tot 50% lager uit. De CGB verwacht dat de gemiddelde hectareopbrengst onder de 80 ton bieten per hectare gaat uitkomen. Dat zou de laagste hectareopbrengst zijn in vijftien jaar, zelfs nog lager dan de droge jaren 2018 en 2007. De schade voor de bietentelers door de vergelingsziekte loopt op naar € 100 miljoen, berekende de CGB. Vooral ten zuiden van Parijs is het mis. De financiële opbrengst daar daalt zeker met € 1.000 per hectare terwijl de bespuitingen met insecticiden de telers zo’n € 80 tot € 100 per hectare extra kosten.

Opbrengst in Duitsland opnieuw ondergemiddeld

De Zuid-Duitse telersorganisatie VSZ vreest dat de bietentelers voor het derde jaar op rij ondergemiddelde hectareopbrengsten gaan halen. In 2018 en 2019 was de oorzaak droogte, dit jaar komt veel vergelingsziekte voor. De VSZ vreest dat telers in Duitsland volgend jaar het bietenareaal verder gaan inkrimpen.

Door het verbod op de neonicotinoïden, dat in 2019 effectief werd voor bietentelers in de EU, komt er meer vergelingsziekte voor. Lidstaten als Nederland, Frankrijk en Duitsland handhaven het verbod. In Polen en België geldt een ontheffing. Maar in België wordt er weinig gebruik van gemaakt vanwege de beperkende voorwaarden. Ook in België komt veel meer vergelingsziekte voor dan vorig jaar, meldt de CBB, de Belgische organisatie van bietentelers.

‘Sluiting fabrieken niet uitgesloten’

Agritel schat dat de lagere hectareopbrengsten de Europese productie van suiker met enkele honderdduizenden tonnen kan drukken, op een totale productie van ongeveer 17 miljoen ton. Agritel schrijft de opmars van vergelingsziekte toe aan het Europese verbod op de neonicotinoïden. “Overheden moeten concrete oplossingen bieden voor het probleem dat is ontstaan door het verbod op neonicotinoïden. Veel suikerproducenten zijn nu bezig hun strategie te bepalen voor de lange termijn. Het bietenareaal dreigt verder te krimpen door de tegenvallende opbrengsten. Dat kan uiteindelijk leiden tot sluiting van fabrieken.”

‘Nog te vroeg om cijfers te noemen’

Directeur Paul Mesters van Cosun Beet Company (voorheen Suiker Unie) constateert ook in Nederland problemen met vergelingziekte. “Dat is vooral te zien in het Zuidwesten en in Flevoland. Het is nog te vroeg om cijfers te noemen over hoeveel suikerproductie de vergelingsziekte gaat kosten. Onze telers in Anklam, in het noordoosten van Duitsland, hebben echter weinig last van vergelingsziekte.”

Individuele telers in de EU kunnen hard worden geraakt door de vergelingsziekte. Mesters denkt echter niet dat de neonicotinoïden weer terugkomen. “Ik verwacht geen beweging in dat dossier. Helaas zijn er geen alternatieven voor neonicotinoïden in de zaadcoating. Het volvelds bestrijden van insecten levert een hogere milieudruk op dan de zaadcoating.”

Engwerda
Jan Engwerda RedacteurBeheer