Vergoeding regelen bij uitbraak dierziekten

03-02-2021 | |
Bodde
Robert Bodde Redacteur
Foto: Van Assendelft Fotografie
Foto: Van Assendelft Fotografie

De sluimerende vogelpest bederft vanaf 11 februari de eierprijs voor houders van Freiland-hennen. Die zijn dan al zestien weken verplicht binnen.

Daarmee veranderen ze formeel, voor zolang ze opgehokt blijven, in scharrelhennen met de bijbehorende lagere eierprijs. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Tijdens vorige uitbraken speelde hetzelfde.

Dekken van de schade

Steevast klinkt bij zoiets de roep om het dekken van de schade. Maar ja, een brandend huis kun je niet verzekeren en dus verandert het al snel in: ‘dat regelen we na de uitbraak’. Maar daarin slaagt de landbouw telkens niet. Niet bij vogelgriep, niet bij aujeszky, niet bij mkz, niet bij bruinrot in aardappelen. Al die besmettelijke ziekten liggen op de loer; leiden bij uitbraken tot ruimingen en vervoersverboden met forse schade door te zware dieren, prijsdaling bij export van vlees, eieren of zuivel of tot teeltverboden in regio’s.

Nog steeds is er niets collectief geregeld

De laatste uitbraak van mkz dateert van 2001. Nederland is sinds 2009 officieel vrij van aujeszky. Allerlei draaiboeken hoe te handelen bij een uitbraak liggen op de plank. Maar hoe de schade buiten het getroffen bedrijf afgedekt wordt? Nog steeds is er niets collectief geregeld. Een enkeling heeft zich vrijwillig verzekerd, maar ook dat neemt geen vlucht.

Niemand neemt het initiatief

De schades komen soms weer ter sprake, maar niemand neemt het initiatief voor een brede – onderlinge dan wel collectieve – verzekering. Veehouders met een nevenvestiging in Duitsland weten dat het kan, de Tierzeugenkasse werkt in deze vlekkeloos. Hoog tijd dat belangenbehartigers zich eens toeleggen op het verminderen van financiële risico’s bij dierziekten. Want dat is sneller en zekerder realiseerbaar dan een nieuw verdienmodel.Beheer