Verhoging maximumsteun TVL nog niet voor landbouw

Demissionair Minister Bas van 't Wout van Economische Zaken tijdens een debat in de Tweede Kamer over de uitbreiding van het steunpakket voor bedrijven. - Foto: ANP
Demissionair Minister Bas van 't Wout van Economische Zaken tijdens een debat in de Tweede Kamer over de uitbreiding van het steunpakket voor bedrijven. - Foto: ANP

Het kabinet werkt wel aan een regeling om de maximale bedragen ook voor de land-en tuinbouw te verhogen.

Het kabinet verhoogt de maximumbedragen van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor bedrijven die in problemen zijn gekomen als gevolg van de coronacrisis. Bedrijven met minder dan 250 werknemers kunnen nu maximaal € 550.000 per kwartaal aan vaste lasten vergoed krijgen, in plaats van € 330.000. Het maximumbedrag voor grote bedrijven gaat van € 400.000 naar € 600.000 per kwartaal.

Het gaat om de eerste twee kwartalen van het jaar. De verhoging geldt nog niet voor land- en tuinbouwbedrijven, omdat voor deze sectoren strengere regels gelden vanuit de EU.

Regeling voor landbouw in april

Het kabinet werkt wel aan een regeling om de maximale bedragen ook voor de land-en tuinbouw te verhogen. De verwachting is dat deze regeling in april gereed is. Voor land- en tuinbouwbedrijven bedraagt de maximale tegemoetkoming van de vaste lasten € 225.000 en voor visserijbedrijven € 270.000. In de nieuwe regeling wil het kabinet de maximale steunbedragen voor de land- en tuinbouw gelijk trekken met andere sectoren.

Tekst gaat door onder de tweet

Het tussentijds verhogen van de maximale bijdrage heeft volgens een woordvoerder geen gevolgen voor de goedkeuring van de nieuwe regeling door Brussel. Omdat de kans bestaat dat in de tweede helft van dit jaar de crisis nog niet helemaal voorbij is, wil het kabinet binnen dit staatssteunkader ruimte houden om later nog steun te kunnen verlenen.

Verruiming Europees staatssteunkader

De verhoging van het maximale steunbedrag voor niet-agrarische bedrijven is mogelijk vanwege verruiming van het Europees tijdelijk staatssteunkader. Het kabinet heeft besloten om een deel van die extra ruimte nu te gebruiken. Het ministerie zegt dat vooral middelgrote bedrijven, “zoals grote horecaondernemingen en winkelketens tot circa vijftig filialen” profiteren van de verruimde TVL. Voor de verhoging wordt € 75 miljoen opzijgezet.

TVL-aanvragen agrarische sector

Vanuit de agrarische sector werden in de eerste week van de openstelling van de TVL-regeling voor het eerste kwartaal van 2021 369 aanvragen ingediend, met een totaal bedrag aan aangevraagde subsidie van € 9,5 miljoen. Gemiddeld wordt er per bedrijf € 25.727 aangevraagd, ver onder de maximale steunbedragen.

De hoogste steunbedragen worden aangevraagd vanuit de snijbloementeelt, houders van pluimveeouderdieren en dienstverleners in de land- en tuinbouw, met een gemiddelde subsidieaanvraag van rond de € 50.000. De subsidieregeling staat echter nog open tot 30 april.

Lees ook: Duizenden aanvragen coronasteun agrosector

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.