Verhoudingen in kuikenmarkt verschoven

Slachterijen tobben met de afzet van vlees en het lukt niet om prijsverhogingen te realiseren op de vleesmarkt.

Het rommelt flink op de kuikenmarkt. Slachterijen tobben al 16 weken met de afzet van vlees. Het is en blijft duwen, en het lukt niet om prijsverhogingen te realiseren op de vleesmarkt. Vooral bij de borstkappen en filet zit pijn.

Markt verstoord door coronamaatregelen

De markt is verstoord door de coronamaatregelen. En versoepelingen daarin, zoals heropening van de horeca op 1 juni en het openen van de Britse markt op 1 juli, hebben niet de gehoopte verbetering gebracht. Wat nu rest is vooral uitzichtloosheid, want nu de vakantieseizoen is losgebarsten is er geen zicht op impulsen die de situatie op korte termijn gaan veranderen.

Slachterijen snijden in inkoop

Dat gebrek aan perspectief zorgt voor een streep in het zand; meerdere slachterijen geven aan het zat te zijn de verliezen op te vangen. En nu het aan de opbrengstkant niet te is halen, wordt er gesneden in de inkoop.

Verschillende contractprijzen gaan omlaag. Sommige slachterijen brengen daarbij onderscheid aan; contracten die op een eigen notering of VCN gebaseerd zijn, blijven onveranderd, maar contracten op ABC gaan omlaag. En ook niet met een half centje; maar 2 of 3 cent. CFG verlaagt zowel de CFG- als de Frisia-notering met 3 cent naar respectievelijk € 0,72 en € 0,70 per kilo levend.

Verhoudingen kuikenmarkt verschuiven door wegvallen CFG/Frisia

En juist ook het nieuws van het wegvallen van CFG/Frisia op 1 oktober was de druppel die zorgde voor de ommekeer. De 500.000 slachtingen per week die straks minder worden gedaan, hebben nu al hun effect omdat de verhoudingen op de kuikenmarkt daardoor verschuiven. Waar er voorheen om kuikens gevochten werd om de slachthaken vol te krijgen, zijn de rollen na 1 oktober omgekeerd. Er is meer kip dan haken.

Pluimveehouders maken zich zorgen. Alleen als er meer kip uit de reguliere markt naar concepten verschuift komt er weer ruimte. Maar tot die tijd zijn slachterijen nu in de dominantere positie. Dat zet druk op de contracten. In de hoogte van de noteringen, maar ook via meer strategische weg.

Dure contracten met pluimveehouders openbreken

Slachterijen zitten er korter op om contracten met pluimveehouders met dure contracten open te breken. Contracten met de Belgische ABC als grondslag zijn niet meer marktconform volgens slachterijen, omdat die volgens hen te veel door de ‘voercomponent’ beïnvloed zijn en niet slachterij-gestuurd werken.

De ABC-notering stijgt deze week niet verder. Deze blijft staan op € 0,82 per kilo. Ook de prijzen van vrije kuikens blijven onveranderd op € 0,83 tot € 0,85 per kilo. In Deinze is dat exclusief btw, in Barneveld inclusief.

Prognose: prijsverlaging.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.