Verkeerschaos verwacht rondom boerenprotest

21-06 | |
In Stroe worden woensdag 22 juni tienduizenden boeren verwacht tijdens het protest tegen de stikstofplanen van het kabinet. - Foto: ANP
In Stroe worden woensdag 22 juni tienduizenden boeren verwacht tijdens het protest tegen de stikstofplanen van het kabinet. - Foto: ANP

Met mogelijk tot wel 20.000 boerendemonstranten is de verwachting dat de wegen in het Gelderse Stroe totaal vastlopen. Boeren maken zich op voor de landelijke actiedag.

Met trekkers, auto’s en bussen gaan woensdag mogelijk ‘tienduizenden’ boeren op pad om te demonstreren, aldus de actieorganisatoren. In Stroe voor het landelijke statement, of op verschillende plekken in het land waar lokale belangenbehartigers een eigen manifestatie opzetten. Anderen laten hun steun aan de actiebeweging merken door een boerenzakdoek aan de vlaggenmast te hangen.

Vanaf twaalf uur ’s middags begint het inhoudelijke programma, de eerste boeren zullen naar verwachting al ’s morgens vroeg op het actieterrein van melkveehouder Brouwer in Stroe aankomen. Boeren van de Waddeneilanden hebben dinsdag hun trekker al naar het vasteland gebracht, om woensdagochtend vroeg te kunnen vertrekken richting de Veluwe.

Belangenbehartigers en politici

De boeren wordt een vol programma voorgeschoteld, met sprekers van belangenbehartigers en boerensympathisanten en van politieke partijen, zoals Sjaak van der Tak van LTO, boerin Bertie Steur uit Boer Zoekt Vrouw en Caroline van der Plas, Kamerlid voor BBB. Het moet een dag worden waarin boeren met een positieve sfeer een eenduidig statement maken: de gezamenlijke belangenorganisaties willen de stikstofcrisis oplossen, maar zonder de ‘stikstofdictaten’ uit Den Haag.

Snelwegen en autowegen verboden terrein voor trekkers

Boeren die woensdag met een trekker of ander landbouwvoertuig naar de actiedag in de Gelderse Vallei gaan, mogen niet over snelwegen of autowegen rijden. De politie gaat die verkeersregel ‘waar het nodig en mogelijk is’ actief handhaven, laat een woordvoerder weten. Door de organisatie is ook al opgeroepen om met de trekker niet de snelweg op te gaan. Dat staat in de ‘gedragscode’ die voor de dag is opgesteld.

Daarnaast hebben de organisatoren afgesproken dat er geen moedwillige blokkades plaatsvinden en er geen alcohol mag worden gedronken. De gemeente heeft besloten dat in Stroe en het omliggende buitengebied vanaf woensdag een alcoholverbod geldt.

Net als bij de Malieveld-demonstratie in oktober 2019 heeft veevoerbedrijf Van Triest uit Hoogeveen weer vrachtwagens beplakt om langs het podium neer te zetten. Ook medewerkers van andere bedrijven in de food- en agrisector tonen zich solidair.

De gemeente Barneveld verwacht dat woensdagochtend en ook ’s middags de wegen rondom Stroe compleet vast zullen lopen door het boerenprotest. Het Groene MBO in Barneveld houdt de deuren dicht, examens worden uitgesteld en sommige studenten van de veehouderij-opleidingen maken van de gelegenheid gebruik om zelf naar de demonstratie te komen.

‘Makelaardij Van der Wal’

NAJK, de jongeboerenorganisatie, lanceerde dinsdag een ludieke actie door de oprichting van ‘Makelaardij Van der Wal’ op hun website te zetten. Deze niet-bestaande makelaardij heeft een groot aanbod aan agrarisch vastgoed: “Met dank aan de stikstofcrisis en de daarbij beschikbaar gestelde opkoopregeling hebben wij veel agrarisch vastgoed in handen kunnen krijgen. Ons aanbod bestaat uit losse kavels, natuurgronden, gronden ter belegging, complete melkveebedrijven, maar ook akkerbouw en zelfs maneges. In sommige gebieden in ons werkveld komt in principe de hele agrarische sector vrij vanwege de onrealistische reductiepercentages.”

De actie is bedoeld om te benadrukken dat de jonge boeren hun bedrijf niet willen verkopen, maar juist willen investeren in verduurzaming. In video’s lichten jonge boeren toe hoe zij naar de toekomst van hun bedrijf kijken sinds de publicatie van de stikstofdoelenkaart.

van Rooijen


Beheer