Verkenningen: geen halvering, wel ingreep veestapel

Sigrid Kaag (D66) op het Binnenhof. Halvering van de veestapel is voor D66 geen breekpunt. Foto: ANP
Sigrid Kaag (D66) op het Binnenhof. Halvering van de veestapel is voor D66 geen breekpunt. Foto: ANP

Halvering van de veestapel is voor D66 en GroenLinks geen breekpunt voor de vorming van een kabinet. Dat blijkt uit de verslagen van de verkennende gesprekken die verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma hebben gehouden.

Uit de stukken blijkt dat VVD de samenwerking met D66 spannend vindt op het gebied van stikstof. VVD wil piekbelasters aanpakken en daarbij bedrijven stimuleren, maar niet dwingen. Halvering van de veestapel, een punt dat door D66 nadrukkelijk in het verkiezingsprogramma stond, is voor VVD geen doel, maar minder vee zal volgens de partij wel de consequentie zijn van het beleid waarmee de partij krimp van de veestapel niet uitsluit.

Geen inhoudelijke punten van CDA

CDA-fractievoorzitter Wopke Hoekstra heeft bij de verkenningen geen inhoudelijke punten aangedragen. De partij zit intern in problemen en staat niet te springen om opnieuw mee te regeren. Over de inhoud, zoals het klimaatakkoord of het stikstofbeleid wordt met CDA niet gesproken.

Versplintering van de politiek

GroenLinks is graag bereid om mee te regeren. De partij noemt halvering van de veestapel geen principekwestie, maar de partij ziet geen andere manier om de stikstofproblemen op te lossen dan via minder dieren. Het klimaatvraagstuk ziet partijleider Jesse Klaver als een minder groot probleem, omdat er op dat terrein al afspraken zijn gemaakt in Europa. GroenLinks heeft bij de verkenners ook zorgen geuit over de versplintering van de politiek, via de komst van de BoerBurgerBeweging en BIJ1. De belangen van de boeren worden volgens Klaver goed behartigd door het CDA.

Samenwerken met PvdD

De groei van de Partij voor de Dieren leidt ertoe dat ook zij onderwerp van gesprek vormen voor coalitievorming. D66 noemt de partij van Ouwehand interessant om mee samen te werken. GroenLinks ziet minder kansen, omdat het voor PvdD nooit goed genoeg is bij het nemen stikstofmaatregelen. PvdD zelf ziet samenwerking met CDA als problematisch, mits CDA krimp van de veestapel niet als breekpunt ziet. PvdD wil harder optreden in de veehouderij, vanwege stikstof, klimaat en het risico op pandemieën.

Boeren helpen in transitie

Esther Ouwehand zegt dat hierover uit verschillende bloedgroepen overeenstemming te vinden zou moeten zijn. Ze sluit niet uit dat ze ‘zelfs bij CDA tot die moed kunnen komen’. “Ook bij boeren. Als er een regering te vormen is die daar toe wil bijdragen doen we graag mee”, aldus Ouwehand, die bij de verkenners heeft aangegeven boeren te willen helpen in transitie. BoerBurgerBeweging zet juist in op het schrappen van de stikstofwet, en op innovaties in plaats van krimp van de veestapel als oplossing voor het stikstofprobleem.

De eerste verkenningsronde leidt in Den Haag tot politieke chaos. De eerste verkenners moesten opstappen, nadat aantekeningen lekten en demissionair premier Mark Rutte komt donderdag zwaar onder vuur in de Tweede Kamer over de kwestie.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.