Doorgaan naar artikel

Verkoop kalfsvlees verloopt moeizaam, hoog prijsniveau

Foto: Canva premium

Foto: Canva

​In de markt voor rosévleeskalveren is sprake van weinig beschikbare dieren, maar ook een moeizame vleesmarkt.

De verkoop van kalfsvlees verloopt minder voorspoedig dan verwacht of gehoopt. Oorzaken zijn met name een aantal vrije dagen de komende weken in diverse afzetlanden, en het achterblijven van de temperatuur in delen van Europa. Ook het hoge prijsniveau maakt de markt moeizaam, aldus enkele vleesverkopers. Het aanbod aan kalveren is beperkt, zodat de inkoopprijzen gelijk blijven. Her en der wordt wel een paar cent meer betaald.


De prijzen blijven voor zowel jong- als voor oudrosés op maximaal € 5,20 per kilo geslacht gewicht. Zoals vorige week al werd verwacht, stijgen de noteringen van starters wel door. Gemiddeld komt er € 10 bij een kalf op. Dat betekent dat voor een starter gemiddeld € 360 per kalf – af-stal – wordt betaald, wel met een flinke range.

Blankvleesmarkt ook moeizamer

De noteringen van blankvleeskalveren blijven stabiel op een gemiddeld niveau van € 5,80 per kilo geslacht gewicht, exclusief btw. De positieve ondertoon van de afgelopen tijd is echter verdwenen. De marktsituatie bij de blankvleeskalveren is wat minder rooskleurig dan vorige week. Aspecten als het absolute hoge prijsniveau, economische onzekerheden, gebroken weken in de verschillende Europese landen en slecht weer in delen van Europa spelen daarbij mogelijk een rol.

De ambitie van de slachterijen blijft echter om prijzen tot aan Pinksteren op een gelijk niveau te houden. Ze hebben daarbij nog steeds een sterke troef in handen, namelijk de korte rondeduur op de kalverbedrijven en het algemene kleine aanbod aan kalveren in Europa. De komende weken zal blijken of dit voldoende is om de prijzen in de benen te kunnen houden.

Prognose moeizaam gelijke prijzen.

Meer prijsinformatie over rosévleeskalveren en ander vleesvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin