Verkoop Parmaham 30% lager door corona

08-07-2020 | |
Het drogen van de hammen. Foto: Henk Riswick
Het drogen van de hammen. Foto: Henk Riswick

Het Consortium van Parmahamproducenten meldt dat de wereldwijde verkoop dit jaar mogelijk 20 tot 30% daalt. Vooral de afzet via de horeca liep hard terug.

Restaurants zaten lang dicht wegens corona. In Italië, de bakermat van de ham, daalde de totale verkoop dit jaar met 30%. De verkoop van voorverpakte parmaham is echter sterk gestegen, schrijft het consortium. Belangrijke afzetmarkten voor voorverpakte ham zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Parmaham langer houdbaar

De Italiaanse overheid heeft besloten dat de houdbaarheidstermijn van voorgesneden Parmaham tijdelijk met dertig dagen verlengd mag worden. De houdbaarheid is nu 150 dagen. Deze regeling geldt tot uiterlijk 31 juli dit jaar. De maatregel is belangrijk voor de export van ham. Door corona kost de logistiek meer tijd en gebeurt het transport soms noodgedwongen per schip in plaats van per vliegtuig.

Proeverijen begonnen

In Nederland hebben de eerste twee Parmahamproeverijen weer plaatsgehad dit jaar. Dit is gedaan bij slagers, helemaal coronaproof. Een proeverij is gedaan in Alphen aan den Rijn en een in Bilthoven. Een proeverij vindt op aanvraag plaats en wordt volledig door het consortium verzorgd. Volgens cijfers van het consortium kent de export van Parmaham naar Nederland sinds half april een stijging van 30%. Nederland is binnen Europa de vierde afnemer van Parmaham, na Frankrijk, Duitsland en België.

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur


Beheer