Verkoopprijs suiker daalde iets in september

De verkoopprijs voor suiker in de Europese Unie daalde in september, maar op de termijnmarkt steeg die daarna flink. Dat vergroot de kans op een hogere bietenprijs.

Suiker werd in september in de Europese Unie (EU) verkocht voor gemiddeld € 376 per ton. Dat is € 2 lager dan in augustus. De Europese Commissie berekent iedere maand de gemiddelde verkoopprijs van suiker in de EU. De prijs wordt twee maanden later gepubliceerd.

In regio 2 met de grote suikerproducerende lidstaten in West-Europa, waaronder Nederland, kostte suiker in september gemiddeld € 362 per ton. Dat is € 3 minder dan in augustus. In regio 3 (de suikerimporterende lidstaten in Zuid- en Oost-Europa) bedroeg de gemiddelde verkoopprijs € 459. Dat is € 6 lager dan in augustus. Ook in regio 1 (Midden- en Noord-Europa) daalde de suikerprijs in september en wel met € 2 naar € 381.

Suikerprijs op termijnmarkt Londen

Het prijsverloop op de termijnmarkt in Londen laat een ander beeld zien dan de verkoopprijzen die de Commissie publiceert. Begin augustus noteerde het eerst aflopende termijncontract (dat was toen het oktober 2020-contract) rond $ 375 per ton. Gedurende augustus zakte het naar ongeveer $ 360, maar in september werd suiker duurder in Londen. Het eerst aflopende contract (dat was toen het december 2020-contract) steeg eind september naar $ 375.

In oktober en november werd suiker steeds duurder in Londen. Het decembercontract noteerde begin november boven $ 400 en werd uiteindelijk verhandeld voor maar liefst $ 413. Dat was toen de hoogste notering voor een eerst aflopend contract in negen maanden.

De eerst aflopende contracten sluiten het beste aan bij wat op de fysieke markt gebeurt. Het maart 2021-contract is nu het eerst aflopend. Dat contract werd maandag verhandeld voor ruim $ 420.

Bietentelers dit jaar beter betaald dan voor oogst 2019

De stijgende suikerprijs op de termijnmarkt geeft vertrouwen dat de verkoopprijs voor suiker in oktober en november verder is gestegen. De verkoopprijs van oktober maakt de Commissie eind december bekend. Een verdere stijging zou goed nieuws zijn voor de Europese bietentelers. Veel suikerproducenten verkopen de meeste suiker aan het begin van de bietencampagne. Dan weten ze hoeveel suiker ze beschikbaar krijgen voor de verkoop en veel suikerafnemers willen langdurige contracten afsluiten. De suikerprijs bepaalt in hoge mate de bietenprijs. In oktober en november 2019 werd suiker in de EU verkocht voor gemiddeld € 333 per ton. Dat ligt dit jaar in oktober en november ongetwijfeld minstens € 40 hoger. Dat betekent dat veel bietentelers in de EU voor oogst 2020 een hogere bietenprijs kunnen verwachten.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.