Verkopen Heineken 4% gezakt eerste kwartaal

Bierbrouwer Heineken denkt in het eerste kwartaal 4% minder bier en andere drank te hebben verkocht als gevolg van het coronavirus. De situatie zal in het tweede kwartaal alleen maar verslechteren, waarschuwt het Nederlandse drankconcern.

Heineken trekt daarom alle eerder gemelde prognoses voor het boekjaar 2020 in. De verwachte daling waar Heineken voor waarschuwt, is op autonome basis. Dat betekent onder andere dat het effect van overnames, of de verkoop van bedrijfsactiviteiten zijn weggefilterd. Aan bier verwacht Heineken in het eerste kwartaal 2% minder te hebben verkocht. De definitieve kwartaalcijfers maakt Heineken 22 april bekend.

Sluiting horeca vanwege coronavirus

Bierbrouwers wereldwijd hebben te lijden onder de gedwongen sluitingen van cafés en andere horecagelegenheden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarnaast zijn in een aantal landen ook fabrieken gesloten. Het concern denkt vooral dat de wereldwijde economische neergang zijn weerslag zal hebben op de bierverkopen.

Heineken meldde in februari nog een stijgende omzet voor 2020 te verwachten. Een combinatie van grotere biervolumes, hogere prijzen en toegenomen verkoop van premiummerken hadden voor hogere opbrengsten moeten zorgen.

Heiniken heeft financiën op orde

De bierbrouwer benadrukt nu dat de financiën aan het begin van coronacrisis op orde waren. De balans was volgens Heineken sterk, wat betekent dat het concern goed aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Daarnaast beschikt het bedrijf over een kredietfaciliteit die nog niet volledig is opgenomen. De afgelopen weken zijn die financiële middelen aangevuld met extra leningen, maakt Heineken bekend.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.