Verleasen stikstof in Gelderland

Veehouders in Gelderland kunnen vanaf dinsdag 23 september stikstofruimte leasen of verleasen.

Gedeputeerde Staten hebben daarover een besluit genomen. Verkopen of kopen van stikstofruimte (extern salderen) kan in Gelderland niet, in tegenstelling tot Brabant en Zeeland.

Lease

Bij lease stelt een ondernemer tegen vergoeding op tijdelijke basis stikstofruimte beschikbaar aan een andere initiatiefnemer. Dit kan een oplossing zijn voor projecten die maar tijdelijk stikstofdepositie veroorzaken, zoals de bouw van een windmolen of een evenement. De veehouder kan er voor kiezen zijn stal tijdelijk (deels) leeg te laten en zo ruimte creëren voor het verleasen van onbenutte stikstofruimte.

Voorlopig niet extern salderen

Extern salderen kan voorlopig niet in Gelderland, de provincie streeft ernaar hierover eind van het jaar meer duidelijkheid te geven. Gelderland wil eerst waarborgen inbouwen dat er geen ongewenste leegstand en andere nadelige effecten optreden.

Hierdoor is het voor Gelderse veehouders niet mogelijk stikstof van elders aan te kopen, en is het voor ondernemers in andere provincies ook niet mogelijk stikstof van Gelderse veehouders te kopen, licht de woordvoerder van de gedeputeerde desgevraagd toe.

Ingrijpende update Aerius

Door grote drukte is er een stapel vergunningaanvragen ontstaan, aldus de provincie. Intussen is een ingrijpende update van rekenprogramma Aerius op komst. Die wordt half oktober verwacht. Aanvragen die dan nog niet zijn behandeld, moeten opnieuw door deze rekenmachine. Dat geeft extra kosten en wachttijd voor de aanvrager, aldus de provincie. “In geval van nieuwe aanvragen adviseren we om die aanvraag zo mogelijk uit te stellen en dan gebruik te maken van de nieuwe release.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.