Verlenging kwekersrecht bloembollen bijna rond

08-07-2021 |
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

Het kwekersrecht zal in de Europese Unie worden verlengd van 25 tot 30 jaar.

Dat betekent dat de periode dat kwekers via het kwekersrecht een vergoeding krijgen voor de teelt van ‘hun’ gewas in een periode van 30 jaar nadat het ras is geregistreerd. Voor sommige gewassen bestaat nu al 30 jaar bescherming via het kwekersrecht. Een van de teelten die profiteert van de uitbreiding, zijn de bloembollen. Vrijdag 9 juli zal er vrijwel zeker een akkoord gesloten worden tussen het Europees Parlement en het Sloveens voorzitterschap van de raad van landbouwministers over de verlenging van het kwekersrecht.

Bert-Jan Ruissen

Rapporteur Bert-Jan Ruissen heeft een grote meerderheid van de landbouwcommissie achter zich gekregen bij zijn beoordeling van het voorstel. Ruissen heeft met zijn juridische ondersteuning ontdekt dat het kwekersrecht in de praktijk nog iets langer is dan tot nu toe werd verondersteld.

Gebleken is dat de juridische tekst van de bestaande verordening inhoudt dat het kwekersrecht eindigt aan het eind van een kalenderjaar. Dat betekent dat het kwekersrecht nu al 25 jaar en een paar maanden is, afhankelijk van de datum van registratie.

‘Elke verlenging van het kwekersrecht is van belang’

Een ras dat op 1 januari 2000 is geregistreerd, valt onder het kwekersrecht tot en met het gehele jaar 2025. Ruissen zegt dat de ontwikkeling van een nieuw ras zich niet gemakkelijk laat terugverdienen, dus elke verlenging van het kwekersrecht is van belang. Nederlandse veredelaars hebben als belangrijk leverancier van uitgangsmateriaal daar groot belang bij.

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer over


Beheer