Doorgaan naar artikel

Verlies voor handelshuis Bunge door coronavirus

Vestiging van Bunge in Brazilië. - Foto: ANP

Vestiging van Bunge in Brazilië. - Foto: ANP

Handelshuis Bunge maakte in het eerste kwartaal van 2020 een verlies van $ 184 miljoen. Vorig jaar in dezelfde periode schreef het bedrijf nog een winst van $ 45 miljoen in de boeken. De omzet daalde van $ 9,9 miljard naar $ 9,2 miljard.

Dat blijkt uit de kwartaalresultaten die het bedrijf woensdag 6 mei publiceerde. Het verlies komt mede door indirecte gevolgen van het coronavirus. Toen het virus zich wereldwijd verspreidde, leidden zorgen over beschikbaarheid van sojameel tot hogere marges in de verwerking van soja. Bunge had echter contracten afgesloten voor een lagere prijs, waardoor het een verlies van $ 100 miljoen moest inboeken. Hetzelfde was het geval voor plantaardige oliën, waar een verlies van $ 195 miljoen geboekt werd.

Geen grote verstoringen bij toeleveranciers en logistiek

Bunge ondervond nog niet veel directe impact van het virus. “Tot op heden heeft de onderneming geen significante verstoring in haar toeleveringsketen gezien, heeft zij de logistiek en distributieproblemen die zich hebben voorgedaan kunnen verzachten en zijn vrijwel al haar vestigingen over de hele wereld blijven opereren op of nabij het normale niveau”, aldus Bunge in een verklaring.

Wel zag het handelshuis aan het eind van het kwartaal de vraag naar eetbare oliën dalen, doordat de horeca op veel plaatsen gesloten is. Mensen die thuis koken zal die daling slechts gedeeltelijk compenseren. Ook de vraag naar biobrandstoffen nam af.

Bekijk het verloop van de aandelenkoers van Bunge en andere agrifoodbedrijven via Foodagribusiness.nl/markt

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin