Skip to content

Verlies voor handelshuis Glencore

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Glencore-CEO Ivan Glasenberg. - Foto: EPA

Glencore-CEO Ivan Glasenberg. - Foto: EPA

Grondstoffenhandelaar en mijnbouwer Glencore heeft in het afgelopen jaar een verlies in de boeken gezet.

Het Zwitsers-Britse concern had last van lage prijzen voor grondstoffen. Glencore is onder andere met zijn joint-venture Glencore Agri actief in de handel van agrarische grondstoffen. Ook die joint-venture maakte verlies.

Sluiting meerdere mijnen

Het totale verlies bedroeg vorig jaar ruim $ 400 miljoen. Een jaar daarvoor maakte Glencore nog $ 3,4 miljard winst. Het negatieve nettoresultaat in 2019 komt grotendeels door een afschrijving van $ 3 miljard dollar. Die was het gevolg van de sluiting van meerdere mijnen.

Verlies Glencore Agri

Het verlies van Glencore Agri bedroeg $ 29 miljoen. Vorig jaar werd ook al een verlies gemaakt van $ 15 miljoen. Het verlies nam toe, maar de omzet daalde. In 2018 maakte het onderdeel een omzet van 26,3 miljard en in 2019 daalde de omzet naar $ 25,1 miljard. Glencore Agri stata in de top drie graanexporteurs vanuit Rusland, Europa, Canada en Australië. Glencore verkocht in 2016 de helft van de aandelen in Agri aan Canadese pensioenfondsen. Het bedrijf heeft meer dan 35 verwerkingslocaties in 11 landen. In 2018 verhandelde het bedrijf 76 miljoen ton aan agrarische grondstoffen. De totale omzet van Glencore daalde tot $ 215 miljard dollar door de lagere prijzen van koper, zink en steenkool.

Steekpenningen

In meerdere landen lopen overigens onderzoeken naar de grootste handelaar in grondstoffen ter wereld. Glencore wordt verdacht van het betalen van steekpenningen. De Britse corruptiebestrijder Serious Fraud Office (SFO) kijkt momenteel of Glencore zich schuldig maakte aan omkopingspraktijken. In de Verenigde Staten wordt het Zwitsers-Britse concern onderzocht om corruptie in Afrika en Latijns-Amerika. Glencore gaf in zijn handelsupdate nog geen schattingen over de verwachte boetes.

Mede-auteur: Carolien Kloosterman

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin