Verplicht dagelijkse uitval pluimvee doorgeven

Pluimveebedrijven moeten voortaan verplicht de uitval per dag doorgeven aan hun slachterij. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hen laten weten.

Tot nu toe moesten bedrijven op het vki-formulier (voedselketeninformatie) invullen wat de sterfte in de eerste week was, en het totaal aantal gestorven dieren aan het eind van de ronde. Voortaan moet ook de sterfte per dag (aan het eind van de ronde) doorgegeven worden aan de slachterij op enige wijze. De NVWA heeft per brief aan sectororganisatie Avined laten weten vanaf 1 januari 2021 erop te gaan handhaven of de cijfers correct en volledig zijn aangeleverd. Bedrijven mogen dit ‘op een vormvrije’ wijze doorgeven.

Problemen traceren

Volgens de NVWA is een goede registratie van belang, omdat slachterijen en de NVWA hiermee eventuele problemen op het gebied van diergezondheid en dierenwelzijn kunnen traceren. Pieken in sterftecijfers zijn een indicatie voor het welzijn in de stal, aldus de NVWA.

‘Stukje ambtenarij’

Pluimveebelangenorganisaties probeerden al een tijd te voorkomen dat deze verplichting opgelegd zou worden, en waren hierover met het ministerie in gesprek. “Het is een stukje ambtenarij wat niets toevoegt”, zegt Jan Verhoijsen, voorzitter van de kring vleeskuikenhouders van LTO/NOP. “De overheid heeft al toegang tot de eersteweeksuitval, en de opgetelde uitval over de hele ronde.”

‘NVWA neemt taak dierenartsen over’

Het lijkt volgens Verhoijsen wel of de NVWA de taak van de dierenartsen wat betreft diergezondheid aan het overnemen is. “Er is maar een kleine kans dat een piek in de sterfte een indicator is van het welzijn in de stal, want als je bijvoorbeeld kuikens van slechte kwaliteit krijgt, zie je dat de hele ronde terug. Dat waar ik als vleeskuikenhouder verantwoordelijk voor ben, daar sta ik voor. Maar niet voor problemen die in voorgaande schakels ontstaan zijn.”

Vrees voor boetes

Verhoijsen vreest dat de overheid de aangeleverde cijfers in de toekomst zal gaan gebruiken om boetes te gaan opleggen. Hij vindt het daarnaast raar dat de overheid bij hen heeft aangegeven dat de registratie van de dagelijkse uitval een Europese regel is, terwijl dit in buurland België niet verplicht is.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.