Boodschappen doen in de wijk Queens in New York tijdens de coronapandemie. - Foto: ANP/Andrea Renault/Polaris Images
Hoe diverser de voedselvoorzieningsketen, des te groter is de veerkracht van een stad tegen verstoringen in de voedselketen, zoals een pandemie. Dat blijkt uit onderzoek dat woensdag 7 juli in het wetenschappelijk tijdschrift Nature is gepubliceerd.
De studie is gedaan aan de hand van een statistisch model aan de hand van gegevens van 284 steden in de Verenigde Staten. Bij het onderzoek is gekeken naar mogelijke effecten van extreem weer, politieke factoren en pandemieën.
15% weerbaarder tegen verstoringen voedselvoorziening
De gedachte is niet nieuw dat een zo divers mogelijke voedselvoorzieningsketen de schokken voor de voedselvoorziening kleiner maakt als zich verstoringen voordoen. De in Nature gepubliceerde studie geeft aan dat verdergaand diversificeren de weerbaarheid tegen schokken tot 15% kan verbeteren. In het onderzoek is gekeken naar de ketens op het gebied van vee, vlees, gewassen en veevoer.