Verschil Duitse productenprijzen met vorig jaar is uniek

15-06 | |
Destatis registreert bij tafelaardappelen en aardappelen in het algemeen prijsstijgingen van meer dan 100% in de telersprijzen. Foto: Canva
Destatis registreert bij tafelaardappelen en aardappelen in het algemeen prijsstijgingen van meer dan 100% in de telersprijzen. Foto: Canva

De producentenprijzen van landbouwproducten in Duitsland lagen in april bijna 40% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Zo’n grote prijsstijging in een jaar tijd is nog niet eerder voorgekomen. Althans niet sinds deze wordt bijgehouden. En dat is al sinds 1961, aldus het Duitse statistische bureau Destatis.

Zowel plantaardige als dierlijke producten zijn aanzienlijk hoger geprijsd dan een jaar geleden. Plantaardig noteert prijzen die gemiddeld bijna 46% hoger liggen, terwijl dierlijke producten bijna 36% hogere prijzen opbrengen.

Groot prijsverschil bij aardappelen

Iedereen weet inmiddels wel dat voor de granen op dit moment hoge prijzen worden betaald. Gemiddeld wordt daarvoor 77,6% meer betaald dan in april 2021, aldus Destatis. Minder bekend is het grote prijsverschil bij de aardappelen. Destatis registreert bij tafelaardappelen en aardappelen in het algemeen prijsstijgingen van meer dan 100% in de telersprijzen. Dat komt echter niet omdat de aardappelen nu duur zijn, maar juist omdat de aardappelen vorig jaar zo goedkoop waren.

In de veehouderij zijn de producentenprijzen vooral in maart (+13% ten opzichte van februari) flink gestegen. Dit werd gevolg door een prijsverhoging van ruim 6% in april. Mede daardoor liggen daar ook de prijzen inmiddels 36% hoger dan een jaar geleden. De melkprijzen liggen inmiddels 37% hoger dan twaalf maanden geleden en de eierprijzen zijn in die periode met 18% omhoog gegaan.

Prijsverschil groente erg klein

In al dit geweld valt de prijsstijging in de tuinbouw erg tegen. Groente bracht in april slechts 1,1% meer op dat vorig jaar april. Zeker gezien de extreem hoge energieprijzen dit jaar is dat prijsverschil heel erg klein. Tomaten brachten zelfs 19% minder op dan vorig jaar, aldus de meting van Destatis. De tomatenprijzen begonnen de maand april wel heel hoog, maar dat bleek van heel korte duur. Daarna kelderde de prijs naar een bijzonder laag niveau aan het eind van de maand.

Komkommers lieten eenzelfde prijsontwikkeling zien. Maar in dit geval zijn komkommers net aardappelen, want een jaar geleden bracht de vruchtgroente nauwelijks wat op met prijzen één tot twee dubbeltjes per stuk.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer