Verschil tussen Nederlandse en Duitse varkensprijs loopt op

07-09 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Waar in Nederland de prijzen van slachtrijpe varkens stabiel blijven, is er in Duitsland sprake van grote vraag en beperkt aanbod. Daardoor stijgen de Duitse prijzen en groeit het verschil met Nederland.

De varkensprijs in ons land blijft deze week onveranderd. Zo noteert Compaxo de € 1,80 die het afgelopen twee weken ook betaalde. Ook de notering van Van Rooi Meat, die vorige week nog een cent pluste, blijft nu onveranderd op € 1,81 per kilo geslacht gewicht.

Slachtgewichten gedaald

Het aanbod van slachtrijpe varkens is niet overweldigend groot, en de slachtgewichten zijn de afgelopen weken wat gedaald. De hoge temperaturen hadden een remmende werking op de groei. Het zijn omstandigheden waarin je evengoed een plus kunt noteren, menen sommige varkenshandelaren. Echter het aanbod is voldoende voor slachterijen om hun verplichtingen na te komen. Een paar wagens meer leveren is er niet bij, zo merken handelaren.

Volop vraag en beperkt aanbod in Duitsland

Hoe anders is het op de Duitse markt. Daar is volop vraag en het aanbod is beperkt. Met 733.000 slachtingen afgelopen week ligt de productie op nog geen 90% van vorig jaar. Toen slachtten Duitse slachterijen in deze periode in totaal ruim boven 800.000 varkens per week. En die teruggang zet zich door. Ook dit seizoen hebben weer veel van de gemengde bedrijven ervoor gekozen hun akkerbouwproducten te verkopen en hun varkensstallen nog even leeg te laten liggen.

Vrije varkens zijn in trek in Duitsland: de gemiddelde prijs op internetbeurs Teleporc blijft stijgen. Op de dinsdagveiling deze week werden alle aangeboden koppels verkocht en bedroeg de gemiddelde prijs € 2,16 per geslachte kilo. De duurste partij, een koppel Deense varkens, bracht zelfs € 2,215 per kilo op.
Ook vanuit ons land zeggen handelaren er weer meer varkens te leveren nu het prijsverschil met Nederland blijft oplopen.

Blijvend stabiele prijzen in Nederland

Evengoed verwachten slachterijen een voortzetting van het stabiele prijsniveau in ons land. De slachtgewichten zullen komende weken weer toenemen door herstelgroei nu de temperatuur daalt. En de Nederlandse stallen liggen nog vol, dus het aanbod hier nijpt niet zo als in Duitsland.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer