Doorgaan naar artikel

Verschil van inzicht op Duitse varkensmarkt

Vleesvarkens. - Foto: Henk Riswick

Vleesvarkens. - Foto: Henk Riswick

Gezien de slachtgewichten van rond 96,5 kilo per varken zit de Duitse markt al wekenlang op een krappe aanvoer. In Nederland rolt met rond of net onder de 100 kilo duidelijk meer vlees van de band.

Die krappe aanvoer hield de varkensmarkt in de benen, al moest vorige week toch een veer worden gelaten. De notering zakte € 0,05 naar € 1,84 per kilo geslacht gewicht.

De grote vraag na de Paasdagen is hoe de Duitse markt zich verder ontwikkelt. Dat weten de Duitsers zelf eigenlijk niet. Door de korte werkweken hoeven slachterijen geen moeite te doen om hun lijnen vol te krijgen. Maar volgens varkensvakbond ISN is dit overschot slechts tijdelijk en is er sprake van een markt die in evenwicht is. Producentenkoepel VEZG deelt die mening, want die houdt deze week vast aan de bestaande prijs van € 1,84 per kilo.

Slachterijen mikken op vleeshandel in Azië

Slachterijen wijzen op de stroef lopende vleeshandel. De productie voor retail in eigen land loopt goed, maar elke kilo industrievlees die weg moet is zwoegen om verkocht te krijgen. Binnen Europa is het lastig, dus zetten slachterijen vol in op Azië. Maar daar stuiten ze op toenemende concurrentie uit de Verenigde Staten en Brazilië. Daarbij neemt het volume uit de Verenigde Staten tijdelijk af, doordat daar grote slachterijen stil liggen. Volume is echter het probleem niet, de vraag in China is groot. Maar de prijzen die daar gelden zijn de Chinezen niet vergeten, dus willen ze alleen korte termijn afspraken maken. Het is meer dan ooit een spel van loven en bieden.

De Duitse slachterijen Tönnies en Vion GmbH verlagen hun prijzen daarom deze week wel. Ze doen er € 0,04 af en komen op het ronde bedrag van € 1,80 per kilo.

Geen paniek bij Nederlandse handelaren

Het gevoel van Nederlandse handelaren is dat de markt zeker niet slechter is dan vorige week. Er is ook geen reden om te juichen, maar van paniek is ook geen sprake. In de korte werkweken worden niet alle aangeboden varkens opgenomen, maar in een gewone werkweek had het aanbod ruim gepast.

Beursprijs 1 cent lager, Van Rooi en Compaxo noteren stabiel

De Beursprijs staat deze week, na de correctie van 5 cent achteraf van vorige week, een cent lager op € 1,71 per kilo. Vion, die vorige week onveranderd bleef, past deze week zijn notering € 0,06 naar beneden bij en komt op € 1,89 per kilo (€ 1,73 ex btw). Van Rooi en Compaxo maken na de prijsverlagingen van vorige week juist deze week een pas op de plaats. Hun noteringen blijven stabiel op respectievelijk € 1,65 en € 1,62 per kilo geslacht gewicht.

Hoewel de Nederlandse markt daarmee deze week in relatieve rust verkeert, is de druk nog niet geheel van de ketel. De prijsdruk op de Duitse markt blijft bestaan.

Prognose: maximaal prijshoudend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin