Verschuiving slachtcapaciteit zet druk op zeugenmarkt

Verdringing door vleesvarkens remt de opnamecapaciteit en zet extra druk op de zeugenmarkt.

Om het verlies aan slachtcapaciteit in Sögel te compenseren, worden op de hoofdvestiging van Tönnies meer varkens geslacht. En dat drukt zeugen van de haken, zo merken Nederlandse leveranciers. Zij kunnen minder zeugen leveren, omdat de toonaangevende Duitse verwerker niet meer zeugen slacht dan hoogst noodzakelijk.

Extra uitstoot door opkoopregeling

Die druk komt bovenop de toch al grote aanvoer door vervanging en extra uitstoot door de opkoopregeling. Het effect van de opkoopregeling zal naar verwachting over 3 tot 4 weken beginnen af te nemen. Dan komen de eerste stallen leeg.

Wat daarbij volgens handelaren in het zuiden van het land verlichting geeft, is dat er nu meer zeugen naar België gaan waar in loon geslacht wordt voor Duitse slachterijen.

(Nog) geen lagere prijzen

De toenemende druk resulteert (nog) niet in lagere prijzen. De Duitse slachterijen blijven net als afgelopen weken € 0,61 per kilo slachtgewicht noteren. Ook de noteringen in ons land zijn prijshoudend. Tijs Haarle noteert € 0,52 per kilo levend en € 0,93 per kilo geslacht. Vion blijft staan op € 0,94 per kilo (€ 0,86 ex btw) en Reimink in Hellendoorn op € 0,64. Danish Crown verlaagt zijn zeugenprijs wel met 4 cent naar € 0,645 per kilo.

Prognose: prijsdruk.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.