Versneld ingrijpen bij FrieslandCampina

11-11-2020 | |
Foto: Bert Jansen
RMO Campina 407143

Het lijkt wel of alle plagen samenkomen bij FrieslandCampina: politieke onrust in Hongkong waardoor de import van babyvoeding stagneert, corona waardoor in Europa de afzet in het foodservicekanaal grotendeels wegvalt en lage olieprijzen waardoor de vraag in de belangrijke afzetmarkt Nigeria opdroogt.

Natuurlijk, allemaal lastige factoren. Maar het zijn merendeels zaken die pas het laatste halfjaar spelen. Ver daarvoor ging het al minder met FrieslandCampina. Zie de ontwikkeling van de interim- en prestatietoeslag: die zijn sinds 2015 gedecimeerd.

Het roer om

Het roer gaat nu om. In 2021 moeten de kosten 100 miljoen lager uitvallen. Daarvoor gaan 1.000 arbeidsplaatsen vervallen, gaan wat fabrieken dicht, wordt tafelzilver verkocht en wordt het vooral: hopen op beter weer. Met name in de kaas. Daar gaat nog steeds meer dan de helft van de melk in zonder veel waarde toe te voegen. Dat kan geen standhouden.

En hoewel RFC kaasprijzen wint, feit blijft dat weinig consumenten een blokje omlopen voor Campinakaas, Fricokaas of Milner. Merkloze kaas van Aldi of Lidl smaken prima op brood voor de helft van het geld en bij de borrel gaat die consument voor een blokje Old Amsterdam, Beemster XO of een lekkere fransoos.

Merkloze kaas van Aldi of Lidl smaken prima op brood voor de helft van het geld

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers is al aangegeven dat een reorganisatie op handen was. Vreemd is dan nu de snelheid waarmee deze naar buiten gebracht is. De normale gang van zaken is informeren van de vakbonden en het personeel, daarna een persbericht. En omdat dit koersgevoelige informatie is, RFC heeft die hybride lening en moet weer aan beursregels voldoen, verwacht je dat een en ander in het weekend gebeurt. Niks daarvan. Nu is eerst de pers geïnformeerd, dan de bonden, dan de ledenraad en leden en tot slot het personeel. Sterker nog, het personeel weet nog steeds van niks, anders dan dat er banen vervallen.

Twee slechte berichten op rij

Ook opvallend: de reorganisatie komt een dag na publicatie van een ledenbetrokkenheids-onderzoek door de NCR. Dat zijn twee slechte berichten op rij. Onhandige communicatie? Daarvoor is de organisatie te professioneel.

Bodde
Robert Bodde Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.