Skip to content

Verticalfarmbedrijf Infarm lijdt onder hoge energiekosten

Het vertical farming-bedrijf Infarm lijdt onder de hoge energiekosten en krimpt daarom zijn personeelsbestand en aantal productievestigingen in.

Updated on:
Nieuws
Agri
Sustainable food
Foto: Misset premium

Foto: Misset

Het verticalfarming-bedrijf Infarm lijdt onder de hoge energiekosten en krimpt daarom zijn personeelsbestand en aantal productievestigingen in.

Dat liet het bedrijf deze week weten in een e-mail aan de medewerkers. Infarm schat in dat ongeveer de helft van het personeel (500 medewerkers) het bedrijf zal moeten verlaten. Het wil zijn activiteiten in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland afbouwen. De activiteiten worden geconcentreerd in de kernmarkten Duitsland (Frankfurt), Denemarken (Kopenhagen) en Canada (Toronto). Hier heeft het bedrijf goede relaties met retailers opgebouwd en contracten met ‘een aanzienlijk volume binnengehaald, waardoor we in 2023 winstgevend kunnen worden’.

Infarm heeft in Nederland momenteel nog een zogenoemd Growing Centre in Amstelveen, vanwaar onder andere aan (online) supermarkten Crisp en Albert Heijn werd geleverd.

Marktfactoren verslechterd

“Onlangs zijn enkele kritieke marktfactoren verslechterd, deze hebben een directe invloed op onze branche en onze activiteiten. De energieprijzen zijn geëscaleerd (verdubbeld in heel Europa), wat extra druk legt op ons bedrijf en een ernstige impact heeft op onze productiekosten in de getroffen markten. Dit komt bovenop inflatie, verstoringen in de toeleveringsketen en stijgende materiaalkosten”, aldus het bestuur.

Eerder dit jaar paste het bedrijf zijn activiteiten al aan: het voegde productielocaties samen en sneed al in het personeelsbestand. Toen werd uitgegaan van snel herstel van de markt. “We moeten toegeven dat onze inschatting te optimistisch was.” Daarom zijn extra maatregelen nodig, ook om winstgevendheid en financiële onafhankelijkheid van het bedrijf te bereiken in de komende 18 maanden.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin