Skip to content

Vertical farms Infarm en Glowfarms in problemen door energiecrisis

De energiecrisis heeft ook gevolgen voor vertical farms in Europa. Zo krimpt het bedrijf Infarm en stopt Glowfarms.

De hoge energieprijzen treffen de meest energie-intensieve bedrijven het hardst. - Foto: Harry Stijger premium

De hoge energieprijzen treffen de meest energie-intensieve bedrijven het hardst. - Foto: Harry Stijger

De energiecrisis heeft ook gevolgen voor vertical farms in Europa. Zo krimpt het bedrijf Infarm en stopt Glowfarms.

Faillissementen in de tuinbouw zijn ondanks de energiecrisis nog altijd op de vingers van één hand te tellen en dan nog voornamelijk in de sierteelt. Maar ook het wereldje van de Vertical Farming heeft het moeilijk met de dure energie. Bij start-up Glowfarms in Hoorn is het licht uit gegaan.

Gepatenteerde teeltmuur

Het bedrijfje van Ben Pieterse en Luc de Vries teelde de afgelopen twee jaar kruiden in een farm in Hoorn. Op de gepatenteerde 5 meter hoge teeltmuur bewogen de plantjes zich langs het licht.

Op een grotere teeltlocatie met een teeltoppervlak van 2700 meter in Leerdam zou eind 2022 de productie hebben moeten worden opgevoerd. Dat is er echter niet van gekomen, uiteraard eerste en vooral doordat de 7 cent per kilowattuur die was gebudgetteerd voor elektriciteit in de praktijk uitkwam op 40 cent.

Infarm krimpt en ontslaat 500 man

Eind november kwam ook de internationale VF-bedrijf Infarm al met slecht nieuws. Het bedrijf sluit farms in Engeland, Frankrijk en Nederland en concentreert zich op de locaties die het beste draaien, in Duitsland, Denemarken en Canada.

Het zware weer waarin indoor farming verkeert, heerst met name in Europa. Hier zijn én de energieprijzen het hoogst én de concurrentie van groente uit teelten in kassen en de vollegrond het zwaarst, aldus Rabobank-marktanalist Cindy van Rijswick.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin