Doorgaan naar artikel

Vertraging havens VS blijft zuivelexport hinderen

Geüpdatet op:
Handel
Nieuws
Amerika biedt kaas goedkoper aan in vergelijk met EU en Nieuw-Zeeland. Foto: Canva premium

Amerika biedt kaas goedkoper aan in vergelijk met EU en Nieuw-Zeeland. Foto: Canva

Amerikaanse zuivelexporteurs ondervinden nog steeds hinder als gevolg van vertragingen in havens aan de westkust van de Verenigde Staten.

Naar verwachting komt daar in ieder geval de rest van dit jaar geen verandering meer in. Dat meldt exportorganisatie Udec. Desalniettemin nam de Amerikaanse zuivelexport voor de zevende maand op rij toe. Het is exporteurs gelukt een deel van de export via andere wegen (over land, zee of via de lucht) te laten verlopen.

Het exportvolume in melkequivalenten is in augustus met 13% toegenomen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De totale exportwaarde in augustus nam twee keer zo snel toe en kwam uit op € 596 miljoen. Dit is een gevolg van gestegen export van kaas en hoogwaardige weipoeders. Qua volume is mageremelkpoeder nog steeds het belangrijkste exportproduct.

Mageremelkpoeders

Dit jaar tot en met augustus exporteerde de VS 621.543 ton mageremelkpoeders (NFDM en SMP). Een plus van 12,5% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vooral Mexico is weer goed in de markt. De Mexicaanse import van mageremelkpoeder uit de VS ligt over bijna alle maanden dit jaar hoger ten opzichte van dezelfde maanden een jaar eerder. Economische moeilijkheden en gestegen voerkosten drukken volgens de VS de lokale melkproductie. Officiële instanties in Mexico melden echter nog steeds een groei van de melkproductie van tussen de 2 en 2,5%.

Wei- en kaasexport

De export van wei-ingrediënten vanuit de VS nam dit jaar tot en met augustus met 21,1% toe naar 381.430 ton. De wei-ingrediënten gingen met name naar China en Zuidoost-Azië. Ook de kaasexport zit in de lift. Met 270.413 ton ligt de kaasexport tot en met augustus 7,15% hoger ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ook hier is Mexico de belangrijkste afnemer. Voor de laatste maanden van dit jaar is de verwachting dat de Amerikaanse kaasexport goed blijft lopen. De wereldwijde vraag naar kaas neemt sneller toe dan normaal. In het afgelopen jaar nam de wereldwijde kaashandel met 6% toe. Normaal ligt dit groeipercentage op 3%.

Amerika biedt kaas goedkoper aan in vergelijk met EU en Nieuw-Zeeland. In de twee maanden voor augustus ging het om 22% lagere prijzen ten opzichte van Nieuw-Zeeland en 10% lagere prijzen ten opzichte van de EU, zo meldt Usdec.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin