Skip to content

Vertrek Calon bij LTO onvermijdelijk

Updated on:
Politiek & Beleid
Commentaar
Archieffoto van Marc Calon uit de tijd voordat hij LTO-voorzitter werd. - Foto: ANP

Archieffoto van Marc Calon uit de tijd voordat hij LTO-voorzitter werd. - Foto: ANP

Marc Calon vertrekt per direct bij LTO Nederland. De Groninger, bezig aan zijn eerste termijn, onderschatte het sentiment bij een groot deel van zijn achterban.

De boeren hechten aan de eenheid, eindelijk bij elkaar in het Landbouw Collectief. LTO Nederland stapte vrijdag 8 mei uit dit collectief.

Calon heeft persoonlijk nooit in het Landbouw Collectief geloofd. Hij heeft ook niks met de stijl van Farmers Defence Force. Het kost hem uiteindelijk de kop. Hoe opmerkelijk: op de eerste verjaardag van FDF.

Welbeschouwd heeft Calon nooit het volle vertrouwen van zijn achterban gehad. Zijn PvdA-signatuur, zeker na partijgenoot Martijn van Dam op landbouw in het vorige kabinet, ligt moeilijk. Ook zijn ferme uitspraken over I&R fraude in februari 2018 vielen helemaal fout.

Lees ook de analyse: Calon miste voelhorens voor zijn achterban

Calon is een politiek dier, met de 06-nummers van Mark Rutte, Carola Schouten en EU-commissaris Philip Hogan in zijn telefoon. Zijn netwerk en lobby heeft de boeren resultaat opgeleverd. In het regeerakkoord staat onverbloemd dat in Rutte III niet aan de veestapel tornt. De landbouwvrijstelling blijft gehandhaafd. Het wrange is dat Calon dit niet op zijn credits krijgt.

Calons netwerk en lobby heeft de boeren resultaat opgeleverd

Calon krijgt het verwijt dat hij geen verbinder is. Zeker, hij heeft trekken van een rouwdouwer. Tegelijkertijd hield hij LTO Nederland met een reorganisatie bijeen. De club stond twee jaar geleden op springen, na dreigend vertrek van varkensorganisatie POV en de glastuinbouw.

Toch is zijn aftreden als voorzitter nu onvermijdelijk. Het vertrouwen is onherstelbaar beschadigd. Discussie over zijn rol mag het échte debat over de toekomst van de landbouw niet in de weg staan.

Snel delen

Afbeelding
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin