Vertrouwen in economie laat koers elektra stijgen

08-12-2020 | |
De prijs van kortetermijncontracten voor elektra zijn gestegen als gevolg van de matige aanvoer van wind en de forse vraag naar elektra in Europa.- Foto: ANP
De prijs van kortetermijncontracten voor elektra zijn gestegen als gevolg van de matige aanvoer van wind en de forse vraag naar elektra in Europa.- Foto: ANP

Ondanks de brexit-perikelen en de mondiaal afnemende vraag naar kolen, zijn de prijsbepalende kostencomponenten voor de langetermijncontracten op de elektramarkt allemaal gestegen. Het vertrouwen in de economie zorgt voor een hogere prijs.

Voordat corona ten tonele verscheen, drukte een mogelijke harde brexit de prijs van de CO2-emissierechten. Nu handelaren de negatieve invloed van corona al vergeten lijken te zijn, is er van de brexit-druk op de prijs, zoals het er naar uit ziet, ook weinig over.

Prijs kortetermijncontract hoog

De prijs van de kortetermijncontracten heeft een relatief hoog niveau, een gevolg van de matige aanvoer van wind en de forse vraag naar elektra in Europa. In Frankrijk wordt er nog altijd veel verwarmd met elektrische installaties.

China haalt meer gas uit Rusland

Een jaar na de ingebruikname van de gigantische gaspijpleiding van het oosten in Rusland naar het noorden van China, wordt er voor de tweede maand op rij meer gas aan China geleverd dan gepland was. De pijplijn maakt beide landen minder afhankelijk van hun relaties met het Westen. China bereidt zich voor om de import van gas uit Siberië verder te verhogen.

Het dalen van de temperaturen kan enigszins voor een lichte prijsstijging zorgen van het gas de komende periode. Een aanval van echte Siberische kou kan misschien voor een flinke stijging zorgen, maar zo’n stijging lijkt voorlopig nog niet aan de orde.

Geleidelijke verhoging olieproductie

Het oliekartel en bondgenoten, OPEC+, heeft besloten om de productie voor het eerste kwartaal van 2021 te verhogen, de oliemarkt liep al vooruit op het besluit. Toen zo’n anderhalve week geleden de eerste geluiden te horen waren dat de OPEC+ wellicht haar productie langer laag zou houden, namen veel speculatieve beleggers positie in. Tegelijkertijd kwam het nieuws van de coronavaccins. De verwachting van hogere vraag naar, en minder aanbod aan olie nam de zorgen rond overaanbod weg. Daardoor stegen de olieprijzen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

de Bruijn
Sjors de Bruijn Analist energiebureau Nife

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.