Vertrouwen in zetmeelconcern Avebe

21-11-2020 | Laatste update op 02-03 | |
Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Zetmeelconcern Avebe in Ter Apelkanaal (Gr.). - Foto: Mark Pasveer
Zetmeelconcern Avebe in Ter Apelkanaal (Gr.). - Foto: Mark Pasveer

Met de prijzen die nu worden uitbetaald, begint Avebe al aardig mee te tellen in de aardappelwereld.

Het is de laatste jaren met de prestatieprijs van Avebe net polsstokhoogspringen. Als het niveau één of twee keer wordt gehaald, wordt de lat weer wat hoger gelegd. In 2013 werd de lat op € 90 gelegd. Na oogst 2018 werd het streven voor 2023 € 5 hoger gelegd. Nu de prijs twee keer boven de € 95 is gekomen, volgt opnieuw een bijstelling. Het nieuwe doel is € 100. Dat moet binnen een jaar of vier haalbaar zijn, denkt topman Bert Jansen.

Voor de boeren is dit prachtig. Heerlijk zo’n coöperatie die een zo hoog mogelijke prijs voor de boeren als topprioriteit ziet. En met de prijzen die nu worden uitbetaald, begint Avebe al aardig mee te tellen in de aardappelwereld. In de concurrentiestrijd met frites- en vlokkenindustrie is de huidige ontwikkeling in de zetmeelaardappelprijs zeer welkom.

Nadenken over aandelen Avebe

Met het oog op de moeilijke afzet in de fritesmarkt doen telers er verstandig aan om deze winter te overwegen of het aanschaffen van (meer) aandelen Avebe op hun bedrijf past. In de fritesaardappelteelt wordt een areaalkrimp van 10 tot 15% nodig geacht om te voorkomen dat de prijzen in dit segment nog veel langer extreem laag blijven.

Wie weet krijgen Avebe-aandelen zelfs weer enige waarde. Tot voor kort moesten leden zo’n € 350 toebetalen als ze hun aandelen op de vrije markt van de hand wilden doen. Inleveren bij Avebe kost zelfs € 680 per aandeel.

De opgaande lijn die Avebe de laatste jaren heeft laten zien, geeft in ieder geval vertrouwen. Zetmeelaardappeltelers zijn zelfs weer een beetje trots geworden op hun aardappelmeelverkoopbureau dat vorig jaar het predicaat Koninklijk kreeg ter ere van het 100-jarig bestaan.

Rand van de afgrond

Zo’n 15 jaar geleden stond het bedrijf er totaal anders voor. Investeringen die ver buiten Nederland waren gedaan, brachten het bedrijf in korte tijd naar de rand van de afgrond. Een faillissement dreigde. Boeren moesten bijlappen om de coöperatie in de benen te houden. Het was om te huilen hoe slecht de situatie toen was. Stoppen kon niet, want je zat vast aan leveringsplicht. En aandelen wegdoen ging ook niet, dat kostte de teler een fortuin.

Inzetten op productontwikkeling en verduurzaming

Gelukkig werd in 2008 de kentering ingezet. De focus op het creëren van meerwaarde uit de aardappelen ging gepaard met de opmars van eiwitproductie voor de voedingsmiddelenindustrie. Topman Bert Jansen kwam precies op tijd om deze ontwikkeling aan te zwengelen. Mede daardoor ligt de coöperatie nu goed op koers. Successen in productontwikkeling en aan de andere kant een verduurzaming van de teeltwijze zullen bepalend zijn in hoeverre Avebe de opgaande lijn kan doortrekken. Het vertrouwen is er nu, al blijven er zorgen of het zetmeelconcern de kostenstijging in de teelt kan bijbenen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Meer over


Beheer