Vertrouwen is belangrijkste bezit van accountant

28-12-2021 | Laatste update op 16-02 | |
Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur
Foto: Canva
Foto: Canva

Als accountantsorganisatie Accon AVM (Accon) in handen komt van Flynth ontstaat een nieuwe grote speler in accountants- en advieswereld. Dat schept verplichtingen richting klanten, maar ook naar de maatschappij.

Accon zit nu in een onmogelijke positie. Er is nog onderzoek gaande naar mogelijke fraude, maar er zijn in ieder geval grote fouten gevonden in de eigen administratie van Accon. Duidelijk is in ieder geval dat het de langjarige topman de kop heeft gekost. Voor Accon zijn alle correcties om de fouten te herstellen een financiële ramp. Het eigen vermogen is gekelderd naar net iets meer dan € 5 miljoen. En dan is het verwachte verlies over 2021 er nog niet af. Het lijkt einde verhaal voor Accon als zelfstandige organisatie.

Grote verantwoordelijkheid

Met een overname door Flynth ontstaat een accountant met een grote positie in het MKB inclusief de agrarische sector. Dat geeft ook een grote verantwoordelijkheid. In de eerste plaats richting de klanten. Die moeten er op kunnen vertrouwen dat de adviseur en accountant waar ze hun zaken mee bespreken en de jaarrekening op laten stellen goed werk levert. Dat gebeurt doorgaans wel regionaal met eigen relatiebeheerders en adviseurs, niet door de top van het bedrijf. Maar toch is ophef over de organisatie schadelijk voor het vertrouwen van de klant.

Vertrouwen beschadigd

Minstens zo belangrijk is het aanzien van een accountant richting bank, belastingdienst, overheid, andere ondernemers. Elke belanghebbende moet kunnen vertrouwen op de adviezen en rapporten waar de accountant voor staat met zijn handtekening. Dat geldt lokaal, maar zeker ook voor de hele organisatie. Dat vertrouwen is nu beschadigd bij Accon, hoe je het ook wendt of keert.

Herstel van het vertrouwen is een belangrijke taak voor het bedrijf dat Accon over gaat nemen, of dat nou Flynth is of een ander bedrijf. Vertrouwen bij klanten en derden in de kennis, kunde en integriteit van de organisatie en medewerkers is immers het voornaamste bezit voor een accountantsorganisatie.Beheer