Vertrouwen onder veehouders ver te zoeken

24-05 | |
Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Stikstofminister Christianne van der Wal in gesprek met een veehouder. Foto: Herbert Wiggerman
Stikstofminister Christianne van der Wal in gesprek met een veehouder. Foto: Herbert Wiggerman

Vertrouwen in de overheid is ver te zoeken onder veehouders. Als er één ding duidelijk wordt uit de peiling van Boerderij en EenVandaag is dat het.

Zeer weinig vertrouwen in het kabinet, bedroevend weinig vertrouwen in de bewindspersonen die de kar van het duurzaamheidsbeleid moeten trekken en zeer weinig instemming met de doelen van het stikstofbeleid. Er is zelfs serieuze animo voor hernieuwd verzet onder boeren.

Gaat niet vlot met stikstofbeleid

Kortom, de ‘transitie’ waar men het in Den Haag over heeft, gaat met grote tegenzin. Als ze al gaat, want het vlot nog niet erg met het stikstofbeleid. De rechterlijke uitspraak die het land op slot zette is nu drie jaar geleden, maar er is nog bar weinig gebeurd. Wel zijn twee opkoopregelingen nu bijna klaar. Stikstofminister Christianne van der Wal hoopt natuurlijk op een goede animo voor deelname.

Stel dat er inderdaad zoveel gegadigden zijn, dan kan ze de vrijwillige opkoop toch als een succesje noteren

Heel slim weet zij uit de overwegend negatieve resultaten van deze mening-peiling toch iets positiefs te halen voor haar eigen beleid. Een kwart van de veehouders uit de enquête zou eventueel willen nadenken over vrijwillig stoppen als er een goede regeling ligt. Tussen alle negativiteit is dat voor haar inderdaad goed nieuws. Stel dat er inderdaad zoveel gegadigden zijn, dan kan ze de vrijwillige opkoop toch als een succesje noteren.

Over de regelingen die nu voorliggen zijn de meningen evenwel niet bijster positief, het beloofde ‘woest aantrekkelijke’ zien de ondernemers er niet in. Toch nog maar even aan sleutelen dan.

Meer over


Beheer