Vertrouwen van varkenshouders is weggeslagen

18-05 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Vrouwen bloot, handel dood; het is een gezegde dat een slappe markt bij mooi weer aanduidt. Dit is doorgaans niet op de vleesmarkt van toepassing, omdat deze juist bij mooi weer een impuls krijgt doordat de barbecue dan volop aangaat.

Nu lijkt deze spreuk ook op de varkensmarkt van toepassing. De vraag naar varkensvlees blijft volgens slachterijen ver achter bij de gebruikelijke hoeveelheden en de verwachtingen die daarop zijn gebaseerd. En waar rundvlees en kip ondanks sterk gestegen prijzen vlot verkopen, is het met varkensvlees in heel Europa tobben. Recente cijfers laten zien dat de jaarlijkse consumptie van varkensvlees in Duitsland met 8 kilo per hoofd van de bevolking is gedaald.

Dat zet druk op het volume en de prijs. Sommige slachterijen slachten nog volop, maar van andere wordt gezegd dat zij de capaciteit flink teruggeschroefd hebben omdat het vrieshuis vol zit en de versafzet zeer moeizaam loopt. En daardoor blijft het aanbod van slachtrijpe varkens groot.

Duitse varkensprijs blijft op peil

Prijsmatig gebeurt er deze week weinig. Na de forse prijsdaling afgelopen week blijft niet alleen de DCA Beursprijs (€ 1,64) onveranderd, ook slachterijen Vion (€ 1,79 = € 1,642 ex btw) en Compaxo (€ 1,53) houden hun notering onveranderd. Van Rooi Meat had eerder zijn notering minder verlaagd dan concurrenten en past deze week een correctie toe door zijn notering met een cent te verlagen naar € 1,55 per kilo geslacht gewicht.

Ook de Duitse varkensprijs blijft op peil. Producentenkoepel VEZG geeft ook voor de komende week een prijs van € 1,80 per kilo geslacht gewicht aan en daar conformeren ook de grote slachterijen zich aan. Zelfs Vion, dat afgelopen week in Duitsland opschudding veroorzaakte met een brief aan leveranciers waarin om begrip werd gevraagd voor een verlaging van de varkensprijs met € 0,20 per kilo. Er werd daardoor ook vanuit ons land met extra interesse uitgekeken naar de prijsvorming in Duitsland deze week.

Steun voor Duitse varkensprijs

Juist door de commotie die na die brief ontstond, vond de Duitse varkensprijs deze week ondersteuning. Als Vion de notering had verlaagd, had dat geheid tot zware protesten onder varkenshouders geleid. En Tönnies sprak als reactie op de brief direct zijn steun uit aan leveranciers. Die sla je dan twee dagen later niet om de oren met alsnog een lagere prijs.

Maar ook Tönnies geeft geen garantie dat de bodem is bereikt. Als de steun niet helpt en de verkopen met 2 tot 3 weken niet zijn aangetrokken, zegt ook de grootste Duitse slachter niet te kunnen garanderen dat de prijs op dit niveau blijft.

Vertrouwen varkenshouders geschaad

De uitglijder van managers van Zuid-Duitse locaties van de slachterij heeft het vertrouwen van varkenshouders in de toekomst voor hun bedrijven ernstig geschaad. Niet alleen in Duitsland, ook in ons land; zo merken handelaren. Na de overheid die van intensieve veehouderij af lijkt te willen, blijken ook afnemers geen betrouwbare partner maar bedrijven die alleen voor eigen glorie gaan, zo is het gevoel.

En dat de Duitse prijs nu niet beweegt, geeft daarmee ook geen vertrouwen voor de prijsontwikkeling komende weken. Die zijn door uitval vanwege feestdagen ook nog eens korter. De druk op de varkensmarkt blijft daardoor volop voelbaar.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer