Vervoersverbod na vogelgriep bij dierenweide Vleuten

10-06 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Bij een dierenweide in het Utrechtse Vleuten is vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van het virus. De 56 besmette hoenders en watervogels van de dierenweide worden geruimd.

In de 10 kilometerzone rondom de dierenweide bevinden zich geen andere pluimveebedrijven. Er is wel een vervoersverbod ingesteld voor pluimvee, eieren, pluimveemest, gebruikt strooisel en andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven waar ook pluimvee wordt gehouden.

De belangrijke wegen A12 en A2 bij Utrecht bevinden zich in het gebied waarvoor de vervoersbeperking geldt. Volgens de regelgeving is doorvoer van dieren of producten in het beperkingsgebied wel toegestaan, mits het transport wordt uitgevoerd zonder stoppen of lossen in de beperkingszone en zoveel mogelijk via hoofdwegen verloopt.

Europese Animal Health Regulation

Sinds de invoering van de Europese Animal Health Regulation is het verplicht om ook bij een besmetting met hoogpathogene vogelgriep bij hobbymatig gehouden dieren met meer dan 50 vogels maatregelen te nemen, zoals het instellen van een beperkingsgebied.
Voor pluimvee geldt sinds oktober een ophokplicht in verband met het risico op de insleep van vogelgriep.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.