Verwachtingen voor extreem hoge dieselprijs komen nog niet uit

09-01 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Met prijzen van rond de € 1,30 per liter exclusief btw valt de dieselprijs aan het begin van dit jaar alleszins mee. De prijs ligt althans een stuk lager dan het niveau waar in oktober vorig jaar voor gevreesd werd.

Sommige aanbieders berekenen prijzen van net onder de € 1,30 per liter exclusief btw bij levering van minimaal 4.000 liter. Bij andere groothandelaren ligt die prijs daar net boven. Daarmee liggen de prijzen zo’n 7 tot 10 cent per liter hoger dan bij de start van 2022. Dat verschil is veel kleiner dan tot voor kort werd verwacht.

De boycot van Russische ruwe olie per 5 december 2022 zou diesel in de Europese Unie nog veel duurder maken. Met daarop volgend een totaalverbod op Russische aardolieproducten per 5 februari zou de situatie alleen nog maar verslechteren. Vooralsnog komt die verwachting niet uit.

Winter met extreem hoge dieselprijzen verwacht

Half oktober 2022 zag de situatie er nog heel anders uit. Toen werd gevreesd voor de effecten van de olieboycot in combinatie met een heel krap dieselaanbod in Europa en stakingen in Frankrijk. De dieselprijs steeg daardoor tot rond € 1,70 per liter exclusief btw. Op grond daarvan werd een winter verwacht met extreem hoge dieselprijzen.

Dat bleek toch anders uit te pakken. De olieprijs ging omlaag vanwege de vrees voor een wereldwijde recessie en coronamaatregelen in China. En de dieselprijs ging nog rapper naar beneden. Ook al omdat de Franse stakingen werden beëindigd. En langzaam maar zeker zat het ernaar uit dat Europa beter was voorbereid op een olieboycot dan voorzien.

Olie kost per vat zo’n $ 10 minder dan in oktober

De belangrijkste olienotering – die van Brent-olie – schommelt net boven de $ 80 per vat van 159 liter. Daarmee ligt de prijs zo’n $ 10 lager dan half oktober vorig jaar. In dezelfde periode ging er bij de diesel zo’n 35 tot 40 cent af van de prijs naar een niveau van rond de € 1,30. En daarmee begint de dieselprijs het jaar veel lager dan het gemiddelde van zo’n € 1,45 tot € 1,50 per liter over het afgelopen jaar.

Analisten gaan er wel van uit dat de olieprijzen dit jaar weer flink gaan stijgen. Met de nieuwe sancties die vanaf februari gelden en een aantrekkende vraag naar olie uit China is de kans groot dat de prijs al snel stijgt tot boven de $ 100 per vat.

Prognose: voorlopig redelijk stabiele prijzen.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer