Doorgaan naar artikel

Verwerkers draaien prima op contractaardappelen

Foto: Canva

Foto: Canva

Fritesaardappelen worden eigenlijk niet verhandeld. Verwerkers komen prima rond met contractaardappelen. Het is dan ook stil op de markt.

Nog niet alle aardappelen zijn uit de grond, maar dat geeft geen druk. In Zeeuws-Vlaanderen staan de rooimachines nog stil. Een paar extra millimeters neerslag van dit weekend zorgt ervoor dat de laatste aardappelen nog niet kunnen worden gerooid. Over het algemeen liggen de aardappelen in de schuur, waardoor telers niet makkelijk verkopen. De fritesnotering van PotatoNL blijft deze week stabiel op € 3 tot € 3,50 per 100 kilo. Voor voeraardappelen wordt iets hoger genoteerd op € 2 tot € 3.

Aardappelen naar het voer

Dagverse aardappelen die beschadigd zijn door bijvoorbeeld ritnaalden gaan het voer in. Voor telers die weinig kilo’s hebben geoogst en deze aardappelen van de contractteelt moeten afhalen, kost dat veel geld. Vrije kilo’s die het voer ingaan, ontvangen zo goed als dezelfde prijs als de daghandel, omdat het prijsniveau van voeraardappelen en daghandel vrijwel gelijk ligt. De stemming is zeer flauw op de markt. Sommige telers zijn door lage aardappelprijzen in combinatie met minder toegestane gewasbeschermingsmiddelen terughoudender voor het telen van aardappelen voor volgend seizoen. Fritesfabrieken lijken meer vertrouwen te krijgen, aangezien in oktober 340.100 ton aardappelen zijn verwerkt. Dat is 6% meer dan in september is verwerkt.

Lagere cashsettlement

De zeer flauwe stemming op de aardappelmarkt komt ook naar voren in de European Processing Potato Index. De cashsettlement daalde afgelopen donderdag 19 november € 0,10 naar € 3,20 per 100 kilo. De daling komt voornamelijk omdat de inbreng vanuit Nederland en België daalde naar respectievelijk € 3,68 (-€ 0,42) en € 2,45 (-€ 0,08). De Nederlandse inbreng is daarmee nog steeds de hoogste van alle landen (Duitsland € 3,61; Frankrijk € 2,69). De termijnmarktnotering in Leipzig beweegt nauwelijk rond € 6 per 100 kilo.

Prognose: flauwe markt.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin