Verwerkers trekken de eierprijs omhoog

10-02 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De eiermarkt was deze week ‘zonnig’. De voorgaande weken kabbelde de markt wat voort, maar deze week liepen de eieren goed weg.

De consumptie is goed, de afzet is goed op alle fronten, als tafelei en naar de industrie. Tegenover een goede vraag staat een krappe beschikbaarheid, met gevolg een stevige prijs. De eieren zijn duur. De NOP-notering voor bruine scharreleieren 62/63 gram bereikte met € 15,37 een nieuwe hoogterecord.

Alle noteringen gaven hogere prijzen af. Barneveld noteerde twee dubbeltjes of meer hoger, gemiddeld over alle gewichten 23 cent bij de kooi-eieren en 24 cent bij de scharreleieren. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index deed het rustiger aan, maar noteerde wel alle gewichtsklassen hoger, de witte scharreleieren gemiddeld met 7 cent, de bruine gemiddeld met 5 cent.

Weser-Ems en Rungis noteren hoger

De Duitse Weser-Ems ging bij de witte scharreleieren met 13 cent en bij de bruine met 15 cent omhoog, gemiddeld over alle gewichten. Bijna dezelfde verhoging was er bij de kooi-eieren: plus 13 cent bij de witte en 17 cent bij de bruine, gemiddeld over alle gewichten.

Ook de Franse Rungis voor kooi-eieren noteerde hoger, na zes weken stabiel te zijn geweest. Over drie noteringsdagen ging de prijs gemiddeld met een 10 cent omhoog.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging voor alle eigewichten omhoog, gemiddeld over alle gewichten bij de witte met 17 cent en bij de bruine met 14 cent. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram pluste bij de witte met een dubbeltje naar € 15,21 en ging bij de bruine met 13 cent omhoog naar € 15,37. In week 6 van 2022 noteerde de NOP de 62/63 grams witte scharreleieren € 6,92 (+17 cent) en de bruine op € 7,72 (+12 cent).

Verwerkers kooplustig

De eierverwerkende industrie was kooplustig. Verwerkers kopen niet alleen de wat minder courante eieren van oudere koppels, maar vragen nu ook eieren die ook prima wegkunnen als tafelei, al kopen ze die met de grootst mogelijke tegenzin bij het huidige hoge prijsniveau. Maar ja, er zijn geen voorraden, mondiaal staan verwerkers leeg, dus er weinig keus. Kokerijen en ververijen trekken ook aan de (witte) eieren, maar zijn veelal de wat lichtere.

Al met al uit de kooplust van de verwerkers zich in hogere industrienoteringen. Daarmee bepaalt de industrie meer dan in de afgelopen weken, nu weer de prijs, ook die van tafeleieren. Door de hogere kiloprijzen lopen ook de prijzen van de zwaardere eieren in de NOP-tafelnotering omhoog, terwijl die eieren nauwelijks voorhanden zijn.

Hoogterecords

De Duitse Weser-Ems industrienoteringen liepen met 5 cent op. Die voor scharreleieren naar € 2,45, die voor kooi-eieren naar € 2,30. Ook de Rungis-industrienotering voor kooi-eieren, die tien weken op vast € 2,37 stond, noteerde hoger: met 3 cent op € 2,40.

De NOP-richtprijs voor industrie-kooi-eieren steeg met 2,9 cent naar € 2,310, die voor industrie-scharreleieren met 6,1 cent naar € 2,412 en komt daarmee in de buurt van de hoogterecords in de laatste weken van 2022. Ter vergelijking: vorig jaar stonden in week 6 de NOP-industrienoteringen op € 1,065 (kooi) en € 1,124 (scharrel).

Winstgevende contracten

De algemene verwachting is dat de markt de komende weken eerder beter dan slechter zal worden. Wereldwijd is er veel vraag naar (industrie-)eieren. En die zal in de aanloop naar Pasen niet zeker niet minder worden. Pasen zal dit jaar met minder eieren zijn, zo voorspelt een Duitse marktanalist.

In Noordwest-Europa zijn consumptie in voldoende mate aanwezig, maar een deel ervan wordt “weggekaapt door industrie-honger”, aldus een eierhandelaar.

Dat er soms links en rechts het eierschap van sommige supermarkten bepaalde eieren ontbreken, kan te maken hebben met de matige leveringsbereidheid van pakstations met lopende, verliesgevende contracten met de retail. Voor pluimveehouders is er bij het huidige prijsniveau geen reden om leeg te staan. Er kunnen weer winstgevende contracten worden afgesloten, zeker nu de voerprijzen iets zakken, en eieren afzetten tegen marktprijzen levert ook winst op.

Vooralsnog zijn de vooruitzichten gunstig.

Prognose: licht stijgend.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij
Meer over


Beheer