Verwerking flink op stoom in december

17-01-2020 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De Nederlandse aardappelverwerking draaide in december op volle kracht.

Vergeleken met de laatste maand van 2018 werd 15% meer aardappelen verwerkt. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Vavi.

Grotere hoeveelheid

Volgens het overzicht van de brancheorganisatie werd 317.500 ton aardappelen verwerkt in de laatste maand van vorig jaar. Ondanks de feestdagen was deze hoeveelheid groter dan in de voorafgaande maand. Normaal gesproken wordt er in november duidelijk meer geproduceerd dan in de feestmaand.

2 miljoen ton aardappelen

Mede door de relatief grote productie in december valt in de totale verwerking in de eerste helft van dit seizoen groter uit dan in de voorgaande jaren. Al met al ligt het verwerkingscijfer vrijwel op het niveau van die van oogst 2016. In totaal is dit seizoen inmiddels een kleine 2 miljoen ton aardappelen verwerkt.

Verwerking traag op gang

In juli kwam de verwerking traag op gang, maar in de drie daarop volgende maanden werd een grote productie gedraaid. In november schakelde de industrie een paar tandjes terug om vervolgens in de laatste maand de capaciteit weer op te voeren.

4,4% stijging

De verwerkers hebben in december iets meer dan 200.000 ton aardappelen van Nederlandse bodem verwerkt. Daarmee is de totale hoeveelheid verwerkte binnenlandse grondstof in de eerste helft van dit seizoen een fractie groter dan een jaar geleden. De verwerking van importaardappelen steeg met 4,4% ten opzichte van dezelfde periode in het voorafgaande jaar.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer