Verzamelcertificaat voor pootaardappelen verdwijnt

Het verzamelcertificaat voor pootaardappelen verdwijnt vanaf oogst 2020.

Het verzamelcertificaat voldoet niet aan de nieuwe Plantgezondheidsverordening in de EU, die vanaf 14 december 2019 van kracht is. Ook voldoet het niet aan de privacywetgeving, meldde de keuringsdienst NAK maandagavond 13 januari in Espel op de eerste van een serie telersvergaderingen. Het verzamelcertificaat mag alleen binnen Nederland worden gebruikt, bijvoorbeeld als pootaardappelen van een teler naar een andere teler gaan. Er wordt weinig gebruik gemaakt van verzamelcertificaten, zegt regiomanager Jan Eggo Hommes van de NAK. “En het past niet in de nieuwe EU-regels. Daarom gaat het verzamelcertificaat verdwijnen.”

Gevolgen zijn beperkt

De gevolgen van de nieuwe EU-Plantgezondheidsverordening zijn beperkt voor de pootgoedsector, zei NAK-directeur Eric Casteleijn in Espel. ”Het NAK-certificaat is gekoppeld aan het plantenpaspoort. Op het certificaat staat nu de vlag van de EU en de PZ-code voor de zogenoemde protected zones.”

PZ-code

De PZ-code geeft weer welke lidstaten of regio’s in de EU speciale eisen stellen om zich te beschermen tegen de verspreiding van bepaalde ziekteverwekkers. De nieuwe verordening verandert vrijwel niets aan de fytosanitaire eisen die worden gesteld aan het uitgangsmateriaal van zaaizaden en pootaardappelen. Alleen bij zaaizaden wordt het voor acht soorten verplicht dat het uitgangsmateriaal is voorzien van een plantenpaspoort. Dat betreft onder andere koolzaad, bladrammenas, gele mosterd en vlas.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.