Skip to content

Vezels: het nieuwe eiwit

Het bereiken van de eiwittransitiedoelen is extreem uitdagend. De sleutel tot succes: vezels. Per definitie plantaardig en goed voor de gezondheid.

Vezels het nieuwe eiwit premium

Vezelrijk voedsel. Vezels zijn plantaardig en goed voor de gezondheid. - Foto: Canva/bit245

In mijn tijd bij plantenvleespionier Ojah stond textuur centraal. Overtreffen van het malse mondgevoel van kip, varken, rund, we gingen ervoor. En het lukte.

De extrusiekunstenaars in Ochten creëerden met meel en water een vezelachtige structuur die zijn gelijke niet kent. Tot oma’s legendarische draadjesvlees aan toe. Heerlijk zoals het nog even tussen je tanden blijft zitten.

Ojah viert dit jaar haar derde lustrum. De afgelopen vijftien jaar veranderde alles, de eiwittransitie ervaarde een heuse take-off. Innovaties zoals uit Ochten maakten het miljoenen consumenten makkelijk om te vleesminderen, de vleesconsumptie nam sinds 2008 met 18% af. Herstellen van de balans tussen plantaardig en dierlijk wordt anno 2024 breed gedragen, zo bevestigt ook de Gezondheidsraad. En overheden, supermarkten en cateraars stelden ambitieuze, meetbare doelen op de eiwittransitie: 50-50, 60-40 in 2030.

Twee boterhammen per dag extra vergroot misschien het aandeel plantaardig, het is niet wat we willen

Het bereiken van deze doelen is extreem uitdagend. Het gaat immers om meer dan alleen de verhouding, terugdringen van de eiwit-overconsumptie is net zo belangrijk. Minder dierlijk en meer plantaardig gaan hand in hand: twee boterhammen per dag extra vergroot misschien het aandeel plantaardig, het is niet wat we willen. En dan is er de grootste uitdaging: hoe bereiken we de volgende, zeg 25% van de Nederlandse consumenten?

Voordelen van vezels

De sleutel tot succes: vezels. Per definitie plantaardig en goed voor de gezondheid. Ze dragen bij aan een goede spijsvertering, een verzadigd gevoel na het eten en verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. En vezels zijn laag in calorische waarde, relatief goedkoop én laag in eiwit. Een prettige bijkomstigheid: net als eiwit hebben vezels een positief imago. En terecht. Het grote verschil: van eiwit krijgen we te veel binnen, van vezels te weinig.

Eén toepassing van vezels wil ik hier promoten: in hybride producten. Voorgenoemde eiwittransitiedoelen halen we alleen met producten die het beste uit twee werelden combineren, plantaardig en dierlijk. Producten die de volgende 25% van onze bevolking omarmt omdat ze uitblinken in smaak, herkenbaarheid en gemak. De afgelopen twintig jaar waren er talloze onsuccesvolle hybride-introducties. Elke vezel in mijn lichaam zegt: we moeten nu slagen!

De eiwittransitiedoelen halen we alleen met producten die het beste uit twee werelden combineren, plantaardig en dierlijk

En dat gaat lukken. We hebben geleerd, delen de ervaringen, de doel is duidelijk. En er zijn ingrediënten die voor het oprapen liggen, van jackfruit tot veldboon. Aan alle lezers van deze column daarom de oproep om de kansen te pakken en je rol te nemen. Want geloof me: vezels zijn het nieuwe eiwit!

Snel delen

Jeroen Willemsen The Protein Community
Jeroen Willemsen

Innovation Lead Protein Shift Foodvalley NL

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin