VEZG zet opnieuw in op hogere zeugenprijs

09-12-2021 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De Duitse varkensproducentenorganisatie VEZG doet deze week een verwoede poging de zeugenprijs in beweging te krijgen. Na een gedwongen prijsdaling, zet VEZG direct weer een verhoging in.

Net als de varkensnotering verhoogde de Duitse producentenkoepel ook zijn zeugennotering met € 0,03 per kilo geslacht gewicht. En dat is opmerkelijk, omdat de organisatie juist vorige week moest terugkrabbelen van een eerdere poging de prijs te verhogen. Toen slikten slachterijen deze verhoging naar € 0,63 per kilo niet.

Tönnies als Westfleisch volgen niet

Ook deze week hoeft de VEZG niet op steun van de slachterijen te rekenen. Zowel Tönnies als Westfleisch maakten op hun websites al vroegtijdig melding van een stabiel prijsniveau op € 0,50 per kilo. Die laatste waarschuwt boeren dat de laatste volle slachtweek aanbreekt en dat daarna de capaciteit daalt en daardoor voor minder dieren een slachthaak beschikbaar is. Ze vragen boeren begrip te hebben voor de situatie.

Inhaalslag voor kerst

Nederlandse aanbieders zien de komende weken daarentegen nog ruimte om wat in te lopen. Door coronabesmettingen bij Duitse verwerkers konden de afgelopen weken niet het geplande aantal dieren worden geleverd. De capaciteit bij de Duitse verwerkers is echter weer wat toegenomen, waardoor de komende weken nog een inhaalslag gemaakt kan worden. Sommigen verwachten dat voor de kerst toch het geplande aantal zeugen geleverd kan worden. De Nederlandse noteringen komen ook deze week echter niet verder dan prijshoudend.

Extra vriesruimte

Door het wegvallen van de export van (bevroren) varkensvlees naar China, is er extra vriesruimte vrijgekomen in Duitsland. Die is onder andere benut met zeugenvlees. Duitse slachterijen en verwerkers kunnen de komende tijd nog uit deze voorraad putten als de vraag aantrekt. Een serieuze prijsverhoging lijkt er daarom voorlopig ook niet in te zitten.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over zeugen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer