Doorgaan naar artikel

Foodheld: ‘Via korte keten betaalbaar voedsel’

Foodheld Abdelhamid Idrissi is een van de initiatiefnemers van Boeren voor Buren.

Foodheld premium

Abdelhamid Idrissi: : “Tot voor kort wist ik niks van ons voedselsysteem.” - Foto: Food100

Abdelhamid Idrissi is een van de initiatiefnemers van Boeren voor Buren. Amsterdamse gezinnen met laag inkomen kunnen via een webshop goedkoop voedsel kopen van boeren uit de regio. Idrissi mag zich sinds kort ‘Foodheld’ noemen.

Abdelhamid Idrissi is er nog steeds beduusd van. Er stonden honderd namen op de lijst van Food100, de jaarlijks terugkerende verkiezing van gangmakers die met succes het voedselsysteem verduurzamen. Onlangs kregen zes van die honderd de titel Foodheld.

Idrissi is daar een van. “En dat terwijl ik me anderhalf jaar geleden totaal niet met voedsel bezighield. Die wereld was mij onbekend. Ik was actief in arme buurten van Amsterdam, niet met boeren. Toch ben ik een van de Foodhelden geworden. Vind ik best eervol. Nog belangrijker, hierdoor krijgt Boeren voor Buren meer bekendheid.”

Veel boeren willen graag meedoen met Boeren voor Buren. Vanwege het verhaal erachter, maar natuurlijk ook omdat ze via ons een betere prijs voor hun product krijgen.

De naam van zijn initiatief, Boeren voor Buren, zegt precies waar het om gaat. Samen met een groep vrijwilligers zorgt Idrissi ervoor dat Amsterdamse gezinnen met een kleine portemonnee voor een relatief lage prijs de beschikking krijgen over verse groenten en fruit van boeren uit de omgeving.

Volgens de jury van Food100 levert Idrissi met zijn organisatie “een significante bijdrage aan de sociale cohesie en het voorkomen van voedselverspilling. De organisatie is een geweldig voorbeeld hoe ondernemerschap, verbinding en de bereidheid om te delen bij elkaar komen.”

Eigen voedseldistributiesysteem

Het begon allemaal in het begin van de coronacrisis, voorjaar 2020. Idrissi: “Met mijn stichting Studiezalen geef ik huiswerkbegeleiding aan kinderen in achterstandswijken. Voor ouders organiseren wij cursussen. Daarom weet ik dat veel gezinnen in Amsterdam in geldnood verkeren, kinderen gaan soms zonder ontbijt naar school. In het begin van de coronacrisis verergerde deze problematiek. Tegelijkertijd zag ik in de media dat boeren hun producten niet kwijt konden. De schuren lagen vol met aardappelen, kool en fruit. Die twee partijen hebben we met Boeren voor Buren bij elkaar gebracht. In feite heel simpel, maar organisatorisch een enorme klus. Met veel vrijwilligers en financiële steun van de Rabobank en de gemeente Amsterdam hebben we ons eigen voedseldistributiesysteem op poten gezet.”

Het begon met noodhulp aan 250 Amsterdamse gezinnen. Boeren voor Buren werkt nu met een webshop waarop gezinnen verschillende pakketten en ook losse producten kunnen bestellen en afrekenen. Daar maken inmiddels 600 gezinnen gebruik van. Ze halen hun bestelling op bij een van de uitgiftepunten.

De jongeren waar ik mee werk komen zelden buiten de stad, ze weten weinig over de landbouw.

Prachtig verhaal over fruitbomen

Idrissi ging zelf bij de deelnemende boeren op bezoek. “Het was de eerste keer in mijn leven dat ik bij een boer kwam. Wat een enthousiaste kerel, hij vertelde een prachtig verhaal over zijn fruitbomen. En hij wilde ook alles weten over de gezinnen waar ik mee werk. Er was direct een klik. Veel boeren willen graag meedoen met Boeren voor Buren. Vanwege het verhaal erachter, maar natuurlijk ook omdat ze via ons een betere prijs voor hun product krijgen. Daar is trouwens niks mis mee, want boeren krijgen in de gewone markt geen eerlijke prijs voor hun producten.”

Prijzen zo’n 40% lager

Kwalitatief goed voedsel tegen een betaalbare prijs, dat is de essentie. Dat lukt door de keten tussen producent en consument korter te maken. “Wij halen er een aantal schakels uit. Daardoor liggen onze prijzen zo’n 40% lager dan in de supermarkt. En onze boeren ontvangen een plus op de gangbare marktprijs. Beide groepen profiteren.”

Idrissi heeft meer plannen. Hij wil dolgraag Amsterdammers uit bijvoorbeeld Oud-West in contact brengen met de deelnemende boeren. “We zijn bezig om busjes te charteren. Wat is er nou mooier om elke week met een groep jongeren naar een boerderij te gaan. De jongeren waar ik mee werk komen zelden buiten de stad, ze weten weinig over de landbouw. Bij de boer kunnen ze andere ervaringen opdoen. Dat kan hen motiveren, maakt hen krachtiger. Ik wil die twee werelden met elkaar in verbinding brengen. Misschien kunnen jongeren stage lopen op zo’n bedrijf en er later een betaalde baan krijgen. Met Boeren voor Buren kunnen we alle kanten op.”

De organisatie wil groeien in afzet. Op weg naar meer klanten en meer boeren. Idrissi: “Er is in het hele land belangstelling voor ons model. Iedereen kan van onze ervaringen gebruikmaken. Graag zelfs.”

Snel delen

Image
Aart van Cooten

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin