Doorgaan naar artikel

Via korte keten De Streekboer een acceptabele prijs

Durkje Brouwer de Koning in Vegelinsoord (Fr.) produceert samen met haar man André en moeder zuivelproducten. De Streekboer is de belangrijkste afnemer. - Foto: Anne van der Woude

Durkje Brouwer de Koning in Vegelinsoord (Fr.) produceert samen met haar man André en moeder zuivelproducten. De Streekboer is de belangrijkste afnemer. - Foto: Anne van der Woude

De Streekboer is een korte keten die actief is in de drie noordelijke provincies. Biologische zuivelmakerij Buurvrouw Durkje is een van de leveranciers.

Lang niet alle zestig boeren en tuinders van De Streekboer zijn voor hun afzet van deze organisatie afhankelijk. Voor biologisch melkveehouder en zuivelverwerker Durkje Brouwer de Koning uit Vegelinsoord (Fr.) geldt dat wel. Afzet aan consumenten via De Streekboer is goed voor circa 60% van haar bedrijfsomzet. “Wij zetten ook af aan de horeca, enkele winkels en aan huis. Maar De Streekboer is voor ons echt van levensbelang.”

Brouwer de Koning begon op kleine schaal met enkele koeien en zuivelverwerking. De Streekboer klopte bij haar aan toen zijn vaste zuivelleverancier stopte. Die vraag was reden om uit te breiden naar twintig koeien. Alle melk wordt verwerkt. Consumenten van De Streekboer kunnen in de webwinkel haar biologische producten bestellen, zoals volle melk, kaas, yoghurt en boter.

€ 1,38 voor een fles volle melk

Voor een fles volle melk brengt de zuivelmakerij € 1,38 in rekening. Na aftrek van kosten zoals het wassen van de flessen en etikettering, blijft hiervan € 1,15 per liter over. “Dat is in de melkveehouderij natuurlijk een goede melkprijs, maar voor ons relatief kleine bedrijf is het kostendekkend. De klant is bereid een hogere prijs te betalen dan in de supermarkt, omdat hij bewust kiest voor voedsel uit de eigen omgeving. Als hij wil, kan hij hier komen kijken. En dat gebeurt ook regelmatig.”

Ook consumenten informeren

De Streekboer is in 2015 opgericht en begonnen met een boerenmarkt in Nieuwehorne. Inmiddels heeft het boerenplatform een distributienetwerk opgezet met een webshop, logistiek verdeelcentrum en afhaalpunten in Groningen en Friesland. De organisatie heeft zes parttime medewerkers in dienst. Deze worden betaald uit het verschil tussen boeren- en consumentenprijs.

De organisatie wil niet alleen boeren een goede prijs voor hun product betalen, maar ook consumenten informeren over gezonde voeding en duurzame landbouw. Dat doet zij bijvoorbeeld door het organiseren van open dagen bij de leveranciers.

Geen appels uit Gelderland

De Streekboer heeft groeiplannen, zegt initiatiefnemer Sandra Ronde. “Met 800 vaste klanten zijn we blij, maar tegelijkertijd is het ook weinig. In maart en april, tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis, is onze omzet verviervoudigd. Dus er is wel degelijk een grote vraag naar lokaal geproduceerd voedsel. Onze uitdaging is om onze omzet komende vijf jaar te vertienvoudigen. Maar we blijven in Noord-Nederland.”

Volgens Ronde kan De Streekboer aan de groeiende vraag voldoen. “We hebben een wachtlijst met belangstellende leveranciers. Alleen aan fruit komen we tekort. Maar we weigeren om appels uit Gelderland in ons assortiment op te nemen. Dat past niet in onze filosofie.”

Lees ook: Het succes en de uitdagingen van korte ketens

Snel delen

Image
Aart van Cooten

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin