Doorgaan naar artikel

Videovergaderen loopt in EU nog niet gesmeerd

De videoverbinding met de Poolse commissaris was van erbarmelijke kwaliteit. Na een paar minuten verdween Wojciechowski geheel. - Foto: ANP

De videoverbinding met de Poolse commissaris was van erbarmelijke kwaliteit. Na een paar minuten verdween Wojciechowski geheel. - Foto: ANP

De landbouwcommissie van het Europees Parlement vergaderde woensdag per videoverbinding met Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski. Het was een overleg van wegvallende verbindingen en gestoord geluid. Ondertussen kreeg de kijker wel een inkijkje in de werkomgeving van de parlementariërs.

Het Europees Parlement vergadert door, zo goed en zo kwaad dat gaat. Deze week was de landbouwcommissie van het parlement in debat met Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski. Het was een overleg met vallen en opstaan via videoverbindingen over heel Europa. Onderwerp: de coronacrisis en de gevolgen en maatregelen voor de land- en tuinbouw.

Voorzitter Lins

Voorzitter Norbert Lins wilde vanuit Keulen de vergadering voorzitten. Maar de verbinding tussen de vergaderzaal Altierro Spinelli in het gebouw van het Europees Parlement in Brussel en de Keulse werkkamer van Lins wilde maar niet tot standkomen. En dus moest er iets anders bedacht worden. Stante pede werd bepaald dat de oudst-aanwezige parlementariër het voorzitterschap moest overnemen. De 60-jarige Peter Jahr (toevallig een partij- en landgenoot van Lins) nam plaats op de voorzittersstoel en opende, na enige vertraging de vergadering.

Europees landbouwcommissaris Wojciechowski

De bedoeling was dat Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski ter inleiding op tafel zou leggen wat de Europese Commissie al gedaan heeft en wat de bedoelingen voor de nabije toekomst zijn. Maar de verbinding met de Poolse commissaris was van erbarmelijke kwaliteit. Na een paar minuten verdween Wojciechowski geheel. Geen geluid, en ook geen beeld. Er werden pogingen gedaan om de verbinding te herstellen. Een technicus gaf aanwijzingen: ‘Commissaris, wilt u op de knop drukken?’.

Gaat het nu goed? Hoort u mij?

Even later verscheen de commissaris weer in beeld. Achter hem kwam iemand te voorschijn die duidelijk iets aan de instellingen deed. Wojciechowski: ‘Gaat het nu goed? Hoort u mij?’. De Europees commissaris was inderdaad weer hoorbaar en zichtbaar, maar dat duurde niet heel lang. Dat deed de voorzitter van dienst besluiten om de vergadering voor vijf minuten te schorsen om de verbindingen te herstellen. Wie dacht even koffie te kunnen zetten kwam bedrogen uit. Want nog geen halve minuut later hervatte Jahr de vergadering en kon de Europees Commissaris zijn verhaal alsnog voortzetten.

Geld voor plattelandsontwikkeling

Die moeizame verbinding met het Poolse kantoor van de Europese Commissie bleek exemplarisch voor het verdere verloop van de vergadering. Het deed Jahr op een gegeven moment uitroepen dat sommige landen nog wel wat geld voor plattelandsontwikkeling kunnen gebruiken voor de verbetering van de internetsnelheid.

Werkkamer van Bert-Jan Ruissen

Wojciechowski nam aan de vergadering deel vanuit een vergaderzaaltje in Polen, met op de achtergrond het embleem van de Europese Commisise. Anderen gaven via de videovergadering een aardig kijkje in hun werkomgeving. Zoals de Spaanse sociaal-democraat Clara Aguilera, die haar kamer heeft opgesierd met een enorme vergroting van een roos. Bert-Jan Ruissen had een ruime lichte ruimte met lamellen voor de ramen en een systeemplafond.

Ierland

De Ier Luke Ming Flanagan (Noordelijk links) had een iets minder prozaïsche kamer. Hij nam deel aan de vergadering vanuit de auto – en ook vanuit Ierland verliep dat niet vlekkeloos. Halverwege zijn bijdrage viel hij weg. Hij mocht die halve minuut extra achteraf alsnog invullen, toen de verbinding weer was hersteld. Maar toen was de vergadering al praktisch aan het eind.

Beheer
WP Admin