Doorgaan naar artikel

Vier jaar Frans Timmermans op milieu: ‘Veel te veel wetten’

Frans Timmermans wetten premium

De klimaatkoning verlaat Brussel en gaat terug naar Den Haag. Foto: ANP

Na bijna tien jaar in het Berlaymontgebouw waar de Europese Commissie haar wetten maakt, is Eurocommissaris Frans Timmermans er niet meer te zien. De klimaatkoning verlaat Brussel en gaat terug naar Den Haag. Als lijsttrekker van de combinatie GroenLinks/PvdA belooft hij veel zetels voor de partijen binnen te slepen, terwijl hij in Brussel een enorm ambitieuze portefeuille achterlaat: De Europese Green Deal.

Frans Timmermans is inmiddels een grote naam in de Brusselse bubbel en wordt geprezen door collega’s en gelijkgestemde politici om zijn inzet voor het klimaat. Tegelijkertijd heeft hij behoorlijk wat mensen tegen de schenen geschopt. Zijn klimaatwetgeving heeft invloed op allerlei sectoren, zo ook de land- en tuinbouw.

Weinig goeds te zeggen over Frans Timmermans

Europarlementariër Annie Schreier-Pierik (CDA) heeft weinig goeds te zeggen over Timmermans als Eurocommissaris. Ze maakt deel uit van zowel de landbouw- als de visserijcommissie in het Europees Parlement en heeft dus veel met hem te maken gehad. Alle klimaatwetgeving die Timmermans er doorheen wilde loodsen, kwam immers ook bij die commissies langs. Ze vindt het vooral intriest dat Timmermans, een sociaal politicus, ook zijn eigen achterban vergeet, legt Schreier-Pierik uit. “In Nederland hebben we te maken met 700.000 mensen die werken in de agrarische sector. Dat is 9% van de nationale werkgelegenheid”, zegt ze.

De Europese Green Deal en alle wetten die daarbij horen raken die sector. Land moet ingeleverd worden voor natuur, er mag minder bemest worden en er moeten grote investeringen gedaan worden om aan nieuwe normen te voldoen. Dat kost geld en kan dus ook de werkgelegenheid van zijn achterban in gevaar brengen, denkt Schreier-Pierik.

De realiteit van boeren onvoldoende in beeld

Volgens Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) had Timmermans de realiteit van de boeren onvoldoende in beeld. “Timmermans was iemand die heel veel verwacht van wetgeving”, legt Ruissen uit. Ruissen, eveneens lid van de landbouw- en visserijcommissie, heeft ook veel met Timmermans te maken gehad. “We hebben een probleem, we schrijven de oplossing in een Europese verordening, zetten er een jaartal bij en dat is het.” Het is volgens Ruissen niet de juiste manier. Ruissen ziet ook dat verandering nodig is, maar dat vraagt veel aanpassingen van ondernemers. “Die moet je wel tijd geven”, aldus Ruissen.

Geprezen om zijn doorzettingsvermogen

Binnen zijn eigen partij en door gelijkgestemde politici in Brussel wordt Timmermans geprezen om zijn doorzettingsvermogen. Het klimaat gaat achteruit en dat moet aangepakt worden, vinden ze. De wetten van Timmermans, zijn strenge woorden en harde eisen zijn dus welkom bij sommigen. Volgens Schreier-Pierik is hij echter doorgeslagen. Ze had meer sympathie van hem verwacht om er samen uit te komen. In plaats van harde eisen te stellen, had ze graag gewild dat hij mee had gedacht aan oplossingen. Samen met zijn rechterhand Diederik Samsom volgt Timmermans volgens Schreier-Pierik nu een extreemlinkse agenda, ‘die alleen maar schade veroorzaakt’.

Ik zag in hem iemand die zeer gedreven was, maar zeker in het landbouwdossier ga ik Frans Timmermans niet missen

Ook Ruissen vindt hem slecht bereid tot het sluiten van compromissen en drammerig in zijn opstelling. Timmermans kwam volgens Ruissen met veel te veel wetten, maar heeft ook te weinig gedaan om mogelijkheden aan de landbouw te bieden om daadwerkelijk een omslag te maken op het gebied van natuurbehoud en stikstofuitstoot. “Ik zag in hem iemand die zeer gedreven was, maar zeker in het landbouwdossier ga ik Frans Timmermans niet missen”, aldus Ruissen.

Een ambitieuze Eurocommissaris

Waar Timmermans wel gemist gaat worden is in zijn eigen sociaaldemocratische gelederen. Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA) beschrijft hem als een ambitieuze Eurocommissaris met een sterke visie op het gebied van milieu en landbouw. “Hij heeft met zijn ambitie niet alleen in Europa veel betekend, maar ook internationaal”, zegt Chahim. Hij is het oneens met Ruissen. Volgens Chahim was Timmermans juist altijd op zoek naar een compromis en luisterde hij naar kritische geluiden.

Hoewel Timmermans veel commentaar kreeg uit de hoek van de tuin- en landbouw heeft hij veel voor de sector betekend, stelt Chahim. “Hij heeft belangrijke wetten door het Europees Parlement geloodst, denk aan de natuurherstelwet en de vergroening van het bestaande landbouwbeleid. Dat betekent ook dat er nieuwe kansen worden geboden aan boeren die meegaan in de verduurzaming.”

Het vertrek van Timmermans valt zwaar. Veel belangrijke wetten zitten in de laatste fase van onderhandelen, maar ‘de laatste loodjes wegen het zwaarst’, aldus Chahim. Vooral nu Hoekstra een deel van de klimaatportefeuille toegewezen krijgt, maken de sociaaldemocraten zich zorgen. “We kunnen ons niet veroorloven om op de rem te trappen nu de gevolgen van de klimaatcrisis steeds zichtbaarder worden.”

Lees meer over

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin