Vietnam heropent markt voor Duits varkensvlees

08-03 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De berichtgeving uit Duitsland is een extra stimulans voor de varkensmarkt.

Het Duitse ministerie van landbouw meldt dat het een overeenkomst heeft bereikt met Vietnam over de hervatting van de varkensvleesexport. De export lag sinds vorig jaar september stil. Toen werd Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld onder wilde zwijnen in Duitsland.

Regionalisering

De basis voor het akkoord is het regionaliseringsconcept. Dit houdt in dat varkensvleesexport uit AVP-vrije gebieden weer mogelijk is. Het Duitse ministerie heeft inmiddels met meer Aziatische landen een dergelijk akkoord bereikt. Zo mag er weer Duits varkensvlees naar Singapore en Thailand verlengt zijn grenssluiting voor Duits varkensvlees niet meer. Met Zuid-Korea en Zuid-Afrika, Brazilië en Argentinië is overeengekomen dat de export van bepaalde varkensvleesproducten weer is toegestaan. Het Duitse landbouwministerie meldt tenslotte dat het alle mogelijkheden aangrijpt om ook met China een akkoord te bereiken over de hervatting van de varkensvleesexport, die ook sinds vorig jaar september stilligt.

Varkensprijs veert op

De berichtgeving uit Duitsland is een extra stimulans voor de varkensmarkt. De Nederlandse beursprijs steeg afgelopen vrijdag met 10 cent naar € 1,43 per kilo geslacht gewicht. In Duitsland reageert de belangenbehartiger voor de varkenshouderij, ISN, ook opgetogen op de berichtgeving van het ministerie. De bond schrijft dat de situatie op de varkensmarkt zich zienderogen verbetert. De varkensprijs in Duitsland steeg afgelopen drie weken 21 cent per kilo.

De varkensvleesexport naar Vietnam trekt afgelopen jaren aan. De EU-lidstaten exporteerden in 2020 95.000 ton varkensvleesproducten naar dit land. Duitsland nam daarvan 19.260 ton voor zijn rekening. De export naar Vietnam betreft voor meer dan helft van het volume slachterijbijproducten.

van Dooren
Kees van Dooren RedacteurBeheer