Vinding maakt chitine uit schaaldieren milieuvriendelijker

18-05-2021 | |
Foto: Mauritius Images
Foto: Mauritius Images

Het is mogelijk chitine te winnen uit garnalenpellen en krabbenschalen zonder gebruik van chemische middelen.

Dat maakt de verwerking van deze reststoffen uit de voedingssector milieuvriendelijker, meldt het Belgische onderzoeksinstituut ILVO. Dat heeft samen met de Universiteit van Gent (UGent) een methode ontwikkeld om chitine uit de pellen en schalen te halen met behulp van enzymen en fermentatie. Tot nu toe worden daar agressieve chemische middelen voor gebruikt. Chitine is een grondstof voor de productie van bioplastic en teeltsubstraten.

Nog meer voordelen

Volgens het ILVO heeft de vinding nog meer voordelen. De producten die overblijven na de fermentatie hebben andere goede eigenschappen. Ze neutraliseren vrije radicalen, kunnen aaltjes doden en de vorming van biofilms afremmen. De vinding kwam boven water in een promotieonderzoek van onderzoeker Yang Zou. “Dit onderzoek smaakt naar meer”, zeggen de promotoren Johan Robbens (ILVO) en Katleen Raes (UGent).

Overgebleven schalen

Schaaldieren zijn voeding voor consumenten. De schalen die overblijven bevatten nuttige stoffen, zoals eiwitten, chitine en carotenoïden. Deze nevenstromen worden meestal opgewerkt tot veevoer en grondstoffen voor cosmetica en medische producten. Tot nu toe gebeurt dit voornamelijk via chemische processen. De chemicaliën hebben vaak ongewenste effecten op de eigenschappen van de producten. Onderzoeker Yang Zou slaagde erin om in het laboratorium perskoeken van chitine te produceren uit de reststromen met behoud van gewenste eigenschappen met behulp van enzymen en fermentatie.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over


Beheer