Doorgaan naar artikel

Vion Apeldoorn donderdagochtend weer opgestart

Een touringcar arriveert bij slachthuis van Vion. Vion zet touringcars in om medewerkers naar het werk te brengen. Het dragen van mondkapjes in de bussen is verplicht. - Foto: ANP

Een touringcar arriveert bij slachthuis van Vion. Vion zet touringcars in om medewerkers naar het werk te brengen. Het dragen van mondkapjes in de bussen is verplicht. - Foto: ANP

De slachterij van Vion in Apeldoorn is donderdagochtend weer opgestart.

Vion kreeg van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland tot woensdagnacht 00.00 uur de tijd om gehoor te geven aan de eisen die de Veiligheidsregio stelde. Het vleesconcern heeft woensdagavond laten weten hieraan te zullen voldoen. Daaropvolgend mocht het slachtproces donderdagochtend weer beginnen.

Slachterij Vion gesloten wegens schenden coronarichtlijnen

Woensdag werd de slachterij in Apeldoorn afgesloten omdat de coronarichtlijnen geschonden werden. In zeventien busjes met arbeidsmigranten werd niet voldoende afstand gehouden.

CEO Ronald Lotgerink van Vion over de geconstateerde overtredingen: “De overtredingen betreffen voornamelijk de definitie van ‘huishouden’ binnen de geldende afspraken van transport. Wij meenden ook dat onze medewerkers die samenleefden in dezelfde woning tot een huishouden behoorden. Dat blijkt in strijd met de RIVM-restricties volgens de politie van Apeldoorn. We begrijpen de positie van de Veiligheidsregio’s. En wij gaan gehoor geven aan hun oproep.”

Touringcars voor personeel

Vion zette vanaf donderdagochtend vijftig touringcars in om de medewerkers naar de slachterijen te vervoeren. Vion noemt het vervoer de verantwoordelijkheid van de betreffende uitzendbureaus, maar geeft aan deze scherp te instrueren op een correcte uitvoering. Daarnaast zijn mondkapjes verplicht tijdens het woon-werkverkeer.

Vion-CEO Ronald Lotgerink:

Wij tolereren geen marchanderen met de afspraken die wij maken

Lotgerink liet gisteravond weten: “Wij instrueren onze medewerkers, uitzendbureaus en chauffeurs. En wij verwachten dat iedere onduidelijkheid over transport hiermee is weggenomen. Het betreft hier duizenden medewerkers en tientallen transportbewegingen. Honderd procent garantie op een foutloze start morgen bestaat niet. Maar wij tolereren geen marchanderen met de afspraken die wij maken.”

Geen overlap tussen medewerkerslijsten van Groenlo en Apeldoorn

Er was woensdag een vermoeden dat medewerkers van de vestiging in Groenlo, die gesloten is vanwege coromabesmettingen, zouden zijn gaan werken in de slachterij in Apeldoorn. Voor hen geldt dat ze twee weken in quarantaine moesten. Volgens de Veiligheidsregio is er geen overlap gevonden tussen de medewerkerslijsten van Groenlo en Apeldoorn. Daarom is er ook geen aanleiding om medewerkers van Vion Apeldoorn te testen op het coronavirus, aldus de Veiligheidsregio. Voor deze vestiging geldt dan ook hetzelfde als voor alle slachterijen in Nederland: op termijn moeten alle medewerkers van slachterijen getest worden, maar hoe en wanneer is nog niet duidelijk.

Europese aandacht

Ook in het Europees Parlement was aandacht voor de situatie in Nederland. Europees commissaris Nicolas Schmit voor sociale zaken heeft in overleg met het Europees Parlement gezegd dat lidstaten de taak hebben om de belangen van werknemers in de voedingsindustrie, zoals slachthuizen in de gaten te houden. “De wetgeving is er. Lidstaten moeten de regels toepassen”, aldus Schmit. De Nederlandse Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) vroeg specifiek aandacht voor de rol van de uitzendbureaus die personeel voor slachterijen aanbieden. Hoe kan het dat werknemers van slachterijen in Nederland en Duitsland opeens van de radar verdwijnen, vroeg zij.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin