Doorgaan naar artikel

Vion: crisistoeslag op vleesprijs van ruim 5 cent

Slachterijen verhogen de prijzen die ze in rekening brengen aan hun afnemers in de retail.

Vion brengt vanaf maandag 14 maart 5,2 cent per kilo extra in rekening aan afnemers bovenop de afgesproken prijzen. Foto: Hans Prinsen premium

Vion brengt vanaf maandag 14 maart 5,2 cent per kilo extra in rekening aan afnemers bovenop de afgesproken prijzen. Foto: Hans Prinsen

Vanwege de kostenexplosies door de oorlog in Oekraïne verhogen Vion en andere slachterijen de prijzen voor de retail met een crisistoeslag.

Slachterijen verhogen de prijzen die ze in rekening brengen aan hun afnemers in de retail. Oorzaak is de brede kostenstijging door de oorlog in Oekraïne. Vion brengt vanaf maandag 14 maart 5,2 cent per kilo extra in rekening aan afnemers bovenop de afgesproken prijzen. Dat betreft alle verse varkens- en rundvlees voor supermarkten in Nederland, Duitsland en België.

Prijsstijgingen energie en grondstoffen

Het is een eerste noodgreep om de prijsstijgingen van de afgelopen weken voor energie en grondstoffen in ieder geval deels door te berekenen. De prijzen die Vion en andere slachterijen betalen voor de slachtdieren zijn de afgelopen weken fors gestegen. Varkenshouders krijgen zelf ook grote kostenstijgingen voor de kiezen. Hoe zich dat allemaal verder gaat ontwikkelen, is nu kijken in een glazen bol geeft een woordvoerder aan. In Duitsland hebben meerdere slachtbedrijven al aangegeven dat ze hogere prijzen gaan rekenen. Bij Westfleisch, een andere grote Duitse slachterij, zou het gaan om een verhoging van 5,8 cent voor varkensvlees en bijna 7 cent voor rundvlees.

Van Rooi Meat

Volgens Addy van Rooi van Van Rooi Meat heeft de oorlog grote invloed en komen voedselprijzen onvermijdelijk op een hoger niveau. Bij Van Rooi is echter geen sprake van een crisisopslag zoals bij enkele andere bedrijven: “Handel die gedaan is werken we af, maar je moet nu wel harder inspelen op verkoopcondities”, aldus Van Rooi. In de afgelopen maanden is al wel gerekend met prijsstijgingen, bijvoorbeeld door kortere contracten vast te leggen. “Maar kostenstijgingen zoals nu hebben we nog nooit meegemaakt, dit zag echt niemand aankomen. Het blijft opletten.”

Supermarkten hebben nog niet gereageerd op de prijsverhoging. Eerder werd al wel bekend dat Albert Heijn de inkoopprijs voor eieren heeft verhoogd. De pluimveesector luidde vorige week de noodklok over de eierprijzen ten opzichte van explosief gestegen voerkosten.

Noodbrief Tönnies

De opslag van Vion is nog maar een fractie van de stijging van de prijzen voor varkens en rundvlees. De vrees is dat het niet voldoende is om het hoofd te bieden aan de algehele prijssprongen van grondstoffen en energie voor de slachterijen. Dat begint bij de grondstoffen voor voer tot aan kosten voor energie en grondstoffen door de hele keten van boer tot winkel.

Tönnies, het grootste Duitse slachtconcern, heeft eind vorige week een noodbrief verzonden aan de afnemers. Het concern wijst in de brief op acute noodsituaties, onder meer door het beroep op overmacht (forse majeur) vanwege de oorlog. Overmacht wordt aangevoerd om energiecontracten te ontbinden, maar zorgt ook voor stagnatie van leveranties van kippenvlees (uit Oekraïne), frituurvet, mosterdzaad, paneermeel en verpakkingen. Uitval van werknemers uit Oekraïne zorgt voor grote problemen in logistiek en andere onderdelen van de keten.

Prijsexplosie vleesmarkt

Tönnies noemt de situatie op de vleesmarkt dramatisch. Op de markt voor pluimveevlees is de aanvoer vanuit Oekraïne weggevallen. Dat gaat alleen al om 3.000 ton kipfilet per week. Uitval van leveringen zijn niet meer te vermijden volgens Tönnies. Ook voor rundvlees dreigt een tekort. Ondanks de hoge prijzen is er simpelweg geen slachtvee te krijgen. Prijzen voor slachtvarkens zijn in een maand tijd met 50 tot 60 eurocent gestegen en een eind van de stijging is nog niet in zicht. Tegelijkertijd zijn er minder varkens beschikbaar, omdat varkenshouders door aanhoudend lage prijzen stallen deels leeg lieten staan. Momenteel stijgen de voerkosten explosief stelt Tönnies vast en dat zorgt voor een recordprijsstijging in de varkenshouderij die een verdere stijging van de varkensprijs onderbouwt.

Al met al ziet Tönnies zich genoodzaakt te vragen om aanpassing van contracten voor alle vleessoorten ‘om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen’. Het bedrijf beroept zich eveneens op de uitzonderlijk situatie en overmacht en ‘verzoekt’ om verhoging van de prijzen met onmiddellijk ingang, hoeveel precies is niet duidelijk.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin