Vion gaat niet mee met plus Beursprijs

14-11 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De vleesvarkensprijs van Vion blijft ook deze week onveranderd.

Het is de vierde week dat de notering op € 1,93 per kilo staat. Dat komt overeen met € 1,771 per kilo geslacht gewicht exclusief btw. Vion volgt daarmee niet de voorzet die de DCA Beursprijs 2.0 aan gaf.

De samenstellers van de Beursprijs gaven met een stijging van een cent naar € 1,80 per kilo exclusief btw een signaal af. Door de zaterdagslachtingen merken varkenshandelaren dat er wat meer vraag naar varkens is. Leveringen zijn ‘mooi aan’, er hangen weinig dieren boven de markt.

Daarbij zetten slachterijen niet alleen de klassieke China-producten, maar ook vleesdelen af naar Azië. En zelfs Duitse slachterijen nemen Nederlandse varkens op; niet in grote getalen, maar evengoed gaan er dieren naar toe. Waar Duitse slachterijen met krappe marges werken, wordt er volgens handelaren door Nederlandse slachters wel degelijk geld verdiend. Met de achtergrond dat de varkenshouder daarvan mee mag profiteren, zetten ze een plus op de DCA Beursprijs.

Kooplust valt tegen

Volgens slachterijen blijft de afzet echter achter bij de verwachtingen. Waar de Engelsen normaal vanaf week 44 volop ‘gammons’ – een bepaalde snit hammen – inslaan, is er nu nog geen order geplaatst. En naar China zijn wel leveringen gegaan, maar het levert minder vervolgorders op dan gehoopt omdat Brazilië zijn producten goedkoper aanbiedt.

En ook de kooplust van Europese klanten valt tegen. Van een kerstrun is nog geen sprake. Slachters hopen dat die nog komt via lastminutebestellingen omdat hun afnemers ook geen grote voorraden hebben. Maar tot nu toe vallen de bestellingen tegen. Voor Vion reden om de notering niet te verhogen.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer