Doorgaan naar artikel

Vion maakt voorbehoud bij varkensprijs

Foto: Ronald Hissink

Foto: Ronald Hissink

Vion maakt deze week een voorbehoud bij het vaststellen van de varkensprijs. De prijs blijft voorlopig ongewijzigd op € 1,95 (€ 1,789 ex btw) per kilo geslacht gewicht, maar het vleesconcern bepaalt in het midden van de week of dit ook de definitieve hoogte van de notering van week 14 wordt.

Reden voor deze slag om de arm zijn tegenvallende verkopen. De Zuid-Europese landen als Griekenland, Italië en Spanje nemen nog maar zeer beperkt vlees af. Daarbovenop kwamen er begin deze week veel afzeggingen van bestellingen uit Oost-Europa, met name Polen en Roemenië. Dat vlees moet opnieuw verkocht worden, wat voor meer onzekerheid en prijsdruk zorgt.

Ondertussen proberen slachterijen op Azië te koersen met hun afzet. Ook daar zijn uitdagingen. De export naar Korea ligt compleet stil en de uitvoer naar Japan loopt nog maar mondjesmaat. China is daardoor de enige bereikbare bestemming. Bij het verschepen lopen exporteurs echter nog altijd aan tegen hogere vrachtkosten (omdat vrachtschepen door de crisis met een lagere beladingsgraad varen) en gebrek aan vriescontainers.

Prognose: stabiel tot licht dalend

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin