Vion verhoogt varkensprijs met € 0,04

10-02-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Nadat eerder DCA zijn Beursprijs 2.0 deze week 3 cent liet stijgen naar een niveau van € 1,76 per kilo geslacht gewicht, verhoogt ook vleesconcern Vion zijn varkensprijs. De notering stijgt met € 0,04 naar € 1,91 per kilo geslacht gewicht. Exclusief btw is dat € 1,75 per kilo.

De varkensmarkt komt weer in beweging. In navolging van de Duitse markt, waar de overschotten van de feestdagen al eerder weggewerkt waren, neemt ook het aanbod van slachtrijpe dieren in ons land nu af. Aan de ene kant omdat het aanbod opdroogt, maar aan de andere kant ook omdat er vanuit Duitsland aan de varkens getrokken wordt.

Krapte op Duitse markt

Op de Duitse markt manifesteert zich de krapte aan varkens al wat nadrukkelijker. Nederlandse handelaren worden actief benaderd door Duitse slachterijen om dieren daar te leveren. De stap van € 0,03 die de Duitse markt al heeft gemaakt, en de verwachting dat de varkensprijs daar deze week verder oploopt, nopen ook de Nederlandse noteringen tot reageren.

Het is een verhoging die puur komt vanuit de aanbodkant. Vion omschrijft de vleesafzet in een toelichting op de notering als stroef. De vrieshuizen zitten vol omdat de export naar China nu al meer dan een week stil ligt. Op- en overslag kosten geld en de concurrentie op de Europese markt neemt toe. Dat is te zien aan de noteringen van vleesonderdelen. Die noteren minnen bij buiken, middels en schouders. Aan de andere kant is de verwachting dat de beperkingen in een groot deel van de provincies in China op korte termijn worden versoepeld.

Ook de andere Nederlandse slachterijnoteringen zullen deze week naar verwachting naar boven worden bijgesteld.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer