Vion verhoogt varkensprijs niet

Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De varkensprijs komt nog niet echt in beweging.

Het positieve signaal dat vorige week door Van Rooi Meat werd afgegeven, wordt door Vion niet gevolgd. Het vleesconcern houdt zijn vleesvarkensnotering deze week onveranderd op € 1,32 per kilo geslacht gewicht. Exclusief btw komt dat neer op € 1,211 per kilo.

Met oplopende voerkosten en stijgende biggenprijzen snakken vleesvarkenshouders naar verhoging van de varkensprijs. Op de volle Europese varkensmarkt is nog weinig verandering ten opzichte van afgelopen weken. De varkensprijs in ons omringende landen blijft ook stabiel.

Beursprijs volgt signaal Van Rooi

Ten opzichte van Duitsland hebben Nederlandse slachterijen wel het voordeel dat ze de ruimte op de Chinese markt kunnen benutten. Ook neemt de overdruk in het aanbod van varkens af. Het was vorige week voor Van Rooi Meat aanleiding een signaal af te geven. De slachterij verhoogde vorige week zijn varkensprijs met 2 cent naar € 1,15 per kilo. Een van die 2 centen kan als correctie gezien worden omdat Van Rooi net voor kerst een cent harder verlaagde dan andere slachterijen hadden gedaan. De andere cent is een plus.

Het zette DCA aan zijn Beurprijs 2.0 ook van een bescheiden plusje te voorzien. De notering stijgt deze week van € 1,20 naar € 1,21 per kilo geslacht gewicht.

Vion volgt deze stap dus niet, waardoor ook andere slachterijen meer vrijheid in hun keuze hebben als zij woensdag hun koers bepalen. Er lijkt concretere afname van het aanbod nodig om de varkensprijs breder in beweging te krijgen.

Prognose: stabiel.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.